Сокобањски основци у „Ноћи истраживача”

Друштво

Основна школа „Митрополит Михаило” организовала је одлазак ученика на Фестивал науке који је одржан у Књажевцу у основној школи „Димитрије Тодоровић-Каплар”. Фестивал је одржан у оквиру манифестације „Европска ноћ истраживача”, која је тринаести пут заредом одржана широм Европе, а девети пут у Србији и то у 26 градова. Ова манифестација посвећена је популаризацији науке и учењу кроз забаву, а ове године одржана је под слоганом „Истражуј кроз ноћ у знању је моћ”.

– Ученици књажевачких основних школа, са својим наставницима припремили су занимљиве огледе и експерименте из физике, хемије и биологије као и разне садржаје из математике. Ученицима је све то било веома интересантно. Посета Фестивалу науке је побудила додатно интересовање и мотивацију за бављење науком код ученика који иначе похађају додатну наставу из физике и омогућила им да сазнају нешто ново кроз игру и забаву – каже Игор Петровић , наставник физике, који је сокобањске основце водио на ову манифестацију.

Јана Милетић, ученица шестог разреда, каже да им је све било веома интересантно, посебно експерименти из хемије и физике, предавања о првим женама научницама, оптичке илузије, занимљивости о разним животињама и биљкама и додала да их је ова манифестација приближила свим природним наукама чије ће им учење сада бити много лакше. Ноћ истраживача ове године посетило је седам ученика шестог и седмог разреда сокобањске основне школе.

Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска Кири акције, који представља програм Европске Уније за јачање европске истраживачке каријере и сваке године побуди велико интересовање широм наше земље, не само ученика, већ и оних старијих, који радо обилазе штандове са експериментима и огледима, јер је ноћ истраживача увек отворена за све.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 13 =