Одржана седница Скупштине ЛАГ РТАЊ − Председнику Крстићу додељено специјално признање

Друштво Пољопривреда

Седница Скупштине Локалне акционе групе (ЛАГ) Ртањ, одржана је протекле недеље у просторијама зграде општине Сокобања.

Поред представника оснивача у раду Скупштине учествовали су председници удружења пчелара: Удружење пчелара „Крајинска матица” Сокобања, Удружење пчелара „Ртањско-Кучајска пчела, органик Буково” Валакоње (Бољевац), Друштво пчелара „Сокобања” из Сокобање и Удружење пчелара „Ртањ” из Бољевца.

На скупштини је пре свега било речи о „Сертификација производа са ознаком географског порекла – Ртањски мед” коју реализује ЛАГ РТАЊ заједно са удружењима пчелара и акредитованом сертификационом кућом ORGANIC CONTROL SYSTEM DOO из Суботице, уз подршку Општине Бољевац и Општине Сокобања.

После успешно регистроване ознаке географског порекла веома важан корак за произвођаче Ртањског меда је сертификација и стицање права овлашћених корисника јер ознака географског порекла представља искључиво имовинско право које овлашћује свог носиоца да другоме забрани коришћење заштићене ознаке у привредном промету и не може да постане генеричан назив, односно да га у промету користе сви произвођачи.

Реализацијом пројекта„ Сертификација производа са ознаком географског порекла – Ртањски мед„ предвиђене су активности усмерене на анимацији корисника пројекта и промоција пројекта, обилазак корисника пројекта и локације производње Ртањског меда, едукацији произвођача Ртањског меда, лабараторијска испитивања меда.

Сертификација је активност колективне природе, тако да она изискује сарадњу свих актера од поступака у дефинисању самог производа и правила и контроле квалитета, заштити репутације, до организације и спровођења потребних корака у процесу сертификације.

− Предуслов успеха производа са ознаком географског порекла је способност актера да ефикасно координишу активности и поступке у вредносном ланцу, па тако и у процесу контроле. Тај процес није лак јер разлике међу њима могу да буду значајне (на пример величина, тип и мотиви произвођача и прерађивача, трговаца, итд). Стога је значајно да од самог почетка читав процес буде јасан и транспарентан, као и да поруке којим се комуницира са свим актерима буду добро и детаљно дефинисане и константне − истичу представници ЛАГ Ртањ.

На свечаном делу седнице Скупштине у име Удружење пчелара „Ртањско-Кучајска пчела, органик Буково” Валакоње (Бољевац), председник Велимир Котујић уручио је Славиши Крстићу председнику ЛАГ РТАЊ, „Специјално признање” за допринос у развоју пчеларства, Удружења и промоцији Ртањског меда у општини Бољевац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 12 =