Одржана прва седница Скупштине општине у новом сазиву

Друштво Политика

Прва седница Скупштине општине у новом сазиву одржана је јуче (12. фебруара). На дневном реду било је десет тачака, а у оквиру прве тачке потврђени су мандати тројици одборника са изборне листе Александар Вучић-Сокобања не сме да стане: Душану Миладиновићу, Миљану Трифуновићу и Зорану Милановићу. У оквиру осталих тачака изабрани су чланови комисија које заправо представљају стална радна тела Скупштине.

Већином гласова одборника именоване су следеће комисије: кадровска комисија, комисија за административна и мандатно имунитетска питања, за буџет и финансије, пољопривреду и село, туризам и угоститељство, привреду и предузетништво, урбанизам, стамбено комуналне делатности и заштиту животне средине, друштвене делатности, комисија за прописе и за представке и притужбе. Све комисије усвојене су већином гласова.

Одборници Групе грађана „Преображење-Милорад Гавриловић” имали су једну примедбу на ове тачке јер сматрају да је у свакој комисији требало да буде заступљен бар по један члан из редова опозиције, због конструктивних предлога, јер би тиме и рад комисија био ефикаснији.

На почетку седнице, представници опозиције изнели су низ примедби на записник са претходне седнице, почевши од граматичких грешака до лоше формулисаних одборничких питања. Председница Скупштине Данијела Васиљевић уважила је ове примедбе и Записник повукла са дневног реда, тако да се о њему није ни гласало.

– Све те примедбе биће узете у обзир, грешке исправљене и на следећој седници гласаћемо о том Извештају – рекла је Васиљевић.

Представницима опозиције, који су имали примедбу да одборничка питања која су поставили нису била добро формулисана, предочено је да по пословнику морају да их доставе у писаној форми, како не би долазило до грешака и погрешних тумачења.

Снежана Радовановић

Снежана Радовановић, заменица председнице Скупштине, каже да је у складу са пословником садржана одредба вођење записника, али и одредба да се ставља на разматрање извод из записника, који не подразумева детаљан приказ тока седнице. С обзиром на искуство које Радовановићева има из претходних периода када је председавала Скупштином она истиче да ово није први пут да седница скупштине крене без разматрања и усвајања извода са претходног записника.

– Добро је да је било примедби, добро је да није стављен на усвајање као такав. А оно што ћемо морати да радимо као скупштинска већина у наредном периоду је да боље организујемо службе које се тиме баве и да документа која се усвајају на седницама буду у складу са законом без грешака, нетачних података, јер је то највише законодавно тело на територији локалне самоуправе – рекла је Радовановић.

Тања Николић

Представници опозиције су и на овој првој, као и на претходној конститутивној седници, затражили да се обезбеди директан пренос седница Скупштине. Тања Николић, шефица одборничке групе „Заједно за Сокобању”, каже да је направљен мали помак, јер постоји аудио снимак са данашње седнице, тако да ће извештај овог пута вероватно бити прецизан, али да то никако није довољно и да грађанима мора да се обезбеди директан пренос седница.

– Једна је ствар када ми преносимо своје мишљење о току седнице а друга, да грађани сами чују и дају своје мишљење како су се одлуке доносиле у њихово име. Све оно што су нам председница Скупштине и председник општине обећали на конститутивној седници заправо нису испоштовали, тако да смо данас имали још једну седницу скупштине која технички није била опремљена, и нисмо имали пренос скупштине – рекла је Николић.

Уводна реч на овој седници трајала је дуже, скоро сат времена и док представници опозиције тврде да су њихове сугестије биле конструктивне и да су управо оне и довеле до тога да записник са претходне седнице са свим својим грешкама и мањкавостима буде склоњен са дневног реда, представници позиције сматрају да је опозиција имала неколико добрих предлога, али да су им већином коментари служили да би се опструирао рад Скупштине.

Драган Николић

Драган Николић, шеф одборничке групе Српске напредне странке, каже да су се одборници опозиције стално позивали на повреду пословника, а у ствари су они први прекршили пословник јер одборничка питања нису предали у писаној форми и то је и направило највећи проблем.

– Пре свега бих предузетницима честитао данашњу славу са надом да ће општинска владајућа већина у наредне четири године омогућити још боље услове за рад, а да нам предузетници помогну да се Сокобања још више развије. Такође, честитам одборницима са наше изборне листе који су данас добили мандате и очекујем од њих допринос нашој одборничкој групи и пун рад у овој скупштини. Ово је била изузетно важна седница јер су данас формиране комисије, њих девет и ми смо се као већина водили интересима Сокобање и гледали да ставимо најквалитетније људе у те комисије – рекао је Николић.

Тања Николић је у изјави за наш портал такође свим предузетницима честитала њихову славу Три Јерарха и осврнувши се на прилог телевизије Н1 који је недавно емитован, а у оквиру кога је била анкета у којој су грађани говорили да не знају ко су представници опозиције у сокобањској скупштини, истакла да у овом сазиву скоро 30% одборника чине представници опозиције, тако да грађани врло добро знају ко су они и за ког су гласали.

Славољуб Ћирковић

Славољуб Ћирковић одборник Групе грађана „Преображење- Милорад Гавриловић” каже да су чланови ове одборничке групе на данашњој седници указала на неке недостатке, конкретно на записник са претходне седнице.

– Слажем се да је уводна расправа трајала дуже, али наш циљ није да опструирамо рад скупштине већ да сви радимо по закону – рекао је Ћирковић.

Када је у питању директан пренос седница скупштине путем општинског сајта или јутјуба, што посебно занима и одборнике, али и све грађане, према речима председнице Скупштине, биће у што краћем року. Васиљевић додаје да се унапред радује техничком опремању рада сокобањске скупштине јер ће то утицати на формирање једне другачије, боље слике која се шаље у етар.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 1 =