Održana promocija romana „Uspavaj me nežno”, Miroslave Radojević

Kultura

Miroslava Radojević, srpkinja koja živi u Talvilu, u Švajcerskoj održala je juče promociju svog romana „Uspavaj me nežno” u holu Narodne biblioteke „Stevan Sremac”. U pitanju je autobiografski roman u kome Miroslava opisuje svoj životni put tokom kog je iz svog rodnog mesta, Subotinca, pored Aleksinca, stigla do Švajcerske. Knjiga govori o svim preprekama i i neprijatnostima koje je Miroslava doživljavala kada je u svojoj 45-oj godini, 1990. godine, odlučila da krene preko granice naše zemlje da nastavi svoju karijeru anesteziologa.

‒ Ljubav prema pisanju počela je 2007. godine kada sam počela da posećujem književne večeri i počela da pratim književnih radova nekih drugih ljudi u „Udruženju srpskih pisaca Švajcerske” i onda sam počela i sama da pišem. Iz toga su se izrodile tri knjige poezije a ovo je moj prvi roman u kome sam predstavila svoj život, svoj rad, iskustva i sve ono čime se ja bavim i što volim da radim ‒ kaže Miroslava Radojević.

Roman je izašao iz štampe početkom marta i preveden je na engleski i nemački jezik i predstavljen je na velikom sipozijumu anesteziologa Evrope u Cirihu. Knjiga se, prema rečima autorke, prodaje od Norveške do Indije. Pored Švajcerske knjiga je promovisana u Ćupriji i Sokobanji a u planu su i promocije u Beogradu.

Urednik i lektor knjige bila je Tanja Janković.

‒ Sama knjiga je dragocena jer predstavlja srpsku pisanu reč nastalu u Švajcerskoj i to je veoma veliki poduhvat očuvanja srpskog jezika na drugom govornom području. Autorka ima brojne nastupe na sajmovima knjiga u Ženevi, u Frankfurtu i naravno Beogradu. Nedavno je knjiga predstavljena i u Parizu na „Saboru srpskih izdavača” ‒ kaže Tanja Janković.

Na promociji, o knjizi je pored autorke i Tanje Janković govorio je i Karlo Astrahan urednik programa u biblioteci „Milutin Bojić” u Beogradu i recenzent romana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × two =