Održana javna rasprava o Nacrtu strategije ruralnog razvoja

Društvo

Javna rasprava o Nacrtu strategije ruralnog razvoja opštine Sokobanja održana je danas u sali SO Sokobanja. Raspravi su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Poljoservis” iz Knjaževca, mesnih zajednica i poljoprivrednih udruženja sa teritorije naše opštine.

Nakon što je predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić pozdravio sve prisutne, zahvalio im se što su došli i istakao važnost donošenja ovog dokumenta, okupljenima je nacrt strategije predstavio Jurij Kobal iz Slovenije, ekspert za ruralni razvoj. On je istakao da je ova prva verzija nacrta strategije rezultat višemesečnog zajedničkog rada predstavnika opštine Sokobanja, GIZ-a, kao i mesnih zajednica, udruženja i zadruga sa teritorije naše opštine.

Izradi nacrta, prethodili su obilasci sokobanjskih sela, razgovori sa meštanima i predstavnicima mladih, odnosno srednjoškolaca iz aleksinačke poljoprivredne škole i sokobanjske Srednje škole „Branislav Nušić” turističko-ugostiteljski smer, o problemima sa kojima se suočavaju i rešenjima za prevazilaženje istih, koje zvanična primena ovog dokumenta treba da omogući.

Kobal ističe da poljoptrivredni proizvođači sa područja naše opštine, pre svega, imaju tu prednost što za vreme glavne turističke sezone, tržište bukvalno dolazi do njih samih i omogućava im da ga na taj način ispitaju odnosno utvrde šta potrošači traže i šta mu oni od toga mogu ponuditi. Pored toga Kobal, kao veliku prednost Sokobanje ističe i njenu čistu i zdravu sredinu koja predstavlja odličnu osnovu za razvoj organske proizvodnje.

‒ Ovo je prvi nacrt strategije i danas smo čuli niz pozitivnih komentara kao i dobrih preporuka na osnovu kojih ćemo u narednom periodu dokument poboljšati i usavršiti ‒ istakla je Anica Milenković, predstavnica GIZ-a i dodala da je njihov cilj bio iskombinovati dobru praksu EU i iskustvo lokalnog stanovništva.

Naša sagovornica je istakla da je dobro što opština Sokobanja ima stručne ljude koji pomažu i koji će pomoći u izradi ovog bitnog dokumenta kao i da bez uske saradnje sa lokalnim stanovništvom nema ni dobre ruralne strategije, jer svaku sredinu karakterišu određene specifičnosti, koje se ne smeju zanemariti prilikom izrade ovakvog dokumenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 9 =