Одржана едукација за чланове комисије и поткомисија за комасацију

Друштво

Едукација за чланове комисије за комасацију и чланове поткомисије за процену земљишта на комасационом подручју и поткомисије за утврђивање дугогодишњих засада и сталних објеката, одржана је јуче у Великој сали Скупштине општине.

Поред већ поменутих чланова комисије и поткомисије, едукацији су присуствовали и одбор учесника састављен од свих представника комасационих подручија седам катастарских општина и заинтересовани учесници.

Мирослава Опачић

– Задатак чланова ове две поткомисијe је да процене целокупно земљиште на комасационом подручју, утврде све дугогодишње засаде и сталне објекте који ће остати у стању у ком су и затечени, као и засаде који су запуштени и морају да се крче односно уклоне – каже Мирослава Опачић председник комисије за комасацију.

Драган Јокић

Драган Јокић, геодетски инжењер, специјалиста за комасацију земљишта, истиче да је комасација један мултидисциплинарни поступак који обухвата укрупњавање пољопривредних парцела и прерасподелу власништва над њима, планирање пољопривредне производње, пројектовање, изградњу и рестаурацију пољских путева, иригационих система и шумских појасева. Уређење земљишне територије подразумева систем просторно-планских, техничких, правних и економско-социјалних мера које друштвена заједница предузима за темељно побољшање природних, привредних и еколошких услова земљишне територије с циљем обезбеђења квалитетнијих услова живота и рада и заштите животне средине Комасација земљишта се спроводи са циљем укрупњавања поседа и стварања већих пољопривредних парцела правилнијег облика са жељом постизања веће продуктивности код пољопривредне производње.

На територији општине Сокобања процесом комасације биће обухваћен потез од Сокобање до Бованског језера површине 956 хектара. Према речима Јокића, у току процеса комасације највише посла на територији наше општине биће око регулације водотока, а сам период спровођења пројекта комасације у просеку траје око две године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − three =