Održana edukacija za članove komisije i potkomisija za komasaciju

Društvo

Edukacija za članove komisije za komasaciju i članove potkomisije za procenu zemljišta na komasacionom području i potkomisije za utvrđivanje dugogodišnjih zasada i stalnih objekata, održana je juče u Velikoj sali Skupštine opštine.

Pored već pomenutih članova komisije i potkomisije, edukaciji su prisustvovali i odbor učesnika sastavljen od svih predstavnika komasacionih područija sedam katastarskih opština i zainteresovani učesnici.

Miroslava Opačić

– Zadatak članova ove dve potkomisije je da procene celokupno zemljište na komasacionom području, utvrde sve dugogodišnje zasade i stalne objekte koji će ostati u stanju u kom su i zatečeni, kao i zasade koji su zapušteni i moraju da se krče odnosno uklone – kaže Miroslava Opačić predsednik komisije za komasaciju.

Dragan Jokić

Dragan Jokić, geodetski inženjer, specijalista za komasaciju zemljišta, ističe da je komasacija jedan multidisciplinarni postupak koji obuhvata ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela i preraspodelu vlasništva nad njima, planiranje poljoprivredne proizvodnje, projektovanje, izgradnju i restauraciju poljskih puteva, irigacionih sistema i šumskih pojaseva. Uređenje zemljišne teritorije podrazumeva sistem prostorno-planskih, tehničkih, pravnih i ekonomsko-socijalnih mera koje društvena zajednica preduzima za temeljno poboljšanje prirodnih, privrednih i ekoloških uslova zemljišne teritorije s ciljem obezbeđenja kvalitetnijih uslova života i rada i zaštite životne sredine Komasacija zemljišta se sprovodi sa ciljem ukrupnjavanja poseda i stvaranja većih poljoprivrednih parcela pravilnijeg oblika sa željom postizanja veće produktivnosti kod poljoprivredne proizvodnje.

Na teritoriji opštine Sokobanja procesom komasacije biće obuhvaćen potez od Sokobanje do Bovanskog jezera površine 956 hektara. Prema rečima Jokića, u toku procesa komasacije najviše posla na teritoriji naše opštine biće oko regulacije vodotoka, a sam period sprovođenja projekta komasacije u proseku traje oko dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 4 =