Održana 34. sednica Skupštine opštine Sokobanja

Politika

Na početku današnje sednice, predsednik skupštine, Dragoljub Jevtić je obavestio odbornike da je dosadašnja načelnica Opštinske uprave Marija Jovanović podnela ostavku iz ličnih razloga. I ova sednica je protekla u još jednom političkom suočavanju vladajuće većine i odbornika opozicije.

Opštinski parlament je većinom glasova usvojio promenu statuta jer potrebno je da se usaglasi sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi. Odbornica SPS-a Snežana Radovanović je nakon ovog glasanja ukazivala na povredu poslovnika jer je, prema njenim rečima, petnaest odbornika vladajuće većine glasalo za ovu odluku a zatim je ponovljeno glasanje na kome izbrojano šesnaest glasova i da je time prekršen Poslovnik o radu.

Usvojen je i plan javnog zdravlja opštine Sokobanja za period od 2018-2025. godine koji je veoma bitan dokument za Sokobanju kao prvu ekološku opštinu u Srbiji.

Donete su odluke i usvojeno rešenje u vezi sa sprovođenjem procesa komasacije na teritoriji opštine Sokobanja u katastarskim opštinama Beli Potok, Žučkovac, Poružnica, Resnik, Sokobanja, Trgovište i Trubarevac. Prema rečima predsednika opštine Sokobanja, Isidora Krstića ovo je istorijski trenutak za Sokobanju kada je u pitanju komasacija jer to do sada nije rađeno kod nas dok su skoro sve susedne opštine ušle u taj proces.

Došlo je do promena u školskom odboru osnovne škole „Mitropolit Mihailo”, pa će umesto Tanje Gligorijević, koja je preuzela dužnost direktora škole, i Slavoljuba Ćirkovića dva nova člana školskog odbora biti Helena Milisavljević, kao predstavnik roditelja i Valentina Bošković, predstavnik zaposlenih.

Usvojena je i dopuna programa mera za podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Sokobanja za 2018. godinu u okviru koje je 1.500.000 dinara namenjenih za putovanja i edukaciju preusmereno za projekte jačanja udruženja iz oblasti poljoprivrede. Prema rečima Tanje Nikolić, poražavajuće je to što se ovaj program mera donosi u oktobru mesecu, što se to ponavlja iz godine u godinu i zbog toga neće moći da se utroše sva planirana sredstva.

Dosta polemike je izazvalo razmatranje izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja JKP „Napredak”. Odbornici Demokratske stranke tvrdili su da je Slaviša Krstić, odbornik pomenute stranke, radnik JKP „Napredak”, odnosno da je na platnom spisku ali da se ni jednog jedinog dana nije pojavljivao na posao te da je time stimulisan da pređe na stranu vlasti. Predsednik opštine Isidor Krstić je demantovao takve tvrdnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − 7 =