Održan stručni skup alergologa

Društvo

Stručni skup alergologa, u organizaciji Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju Srpskog lekarskog društva, a u saradnji sa Specijalnom bolnicom „Sokobanja”, održan je proteklog petka.

   

Centralna tema sastanka bile su novine u pedijatrijskoj alergologiji i to kada je u pitanju bronhijalna astma u najranijem dečijem uzrastu i teži oblici astme kod dece svih uzrasta, kaže prof. dr Aleksandra Perić Popadić, internista i alergolog KC Beograd na klinici za alergologiju i imunologiju.

Pored toga bilo je reči i o različitim vrstama nutritivnih alergena i različitim unakrsnim senzibilizacijama između određenih nutrijenata, kao što su na primer plodovi mora i grinje, koje se nalaze u kućnoj prašini, kao i različitim genetskim predispozicijama za razvoj već pomenutih bolesti.

Prema rečima prim. dr sci. med. Mirjane Živanović, alergologa Specijalne bolnice Sokobanja, ova ustanova se alergologijom bavi skoro četrdeset godina i to zahvaljujući pedijatru doktoru Svetislavu Radivojeviću i doktoru Vlajku Stojanoviću, koji su još tada shvatili značaj alergologije i neophodnost dijagnostike u tom smislu. Od 2005. godine SB „Sokobanja” je počela sa održavanjima alergoloških sastanaka koji su od velikog značaja, kako za stručnjake i Specijalnu bolnicu „Sokobanja”, tako i za pacijente.

Predavači na nedavno održanom stručnom skupu alergologa, pored već pomenutih doktora, bili su i prof. dr Zorica Živković specijalista pedijatrije-subspecijalista pulmologije KNC „Dr Dragiša Mišović” Dedinje, prof. dr Marina Atanasković Marković, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Zorica Zatežić alergolog i dvoje mladih lekara, budućih pedijatra i alergologa sa Univerzitetske dečije klinike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + nine =