Забрињавајући подаци: Енормно повећан број пожара на отвореном

Друштво

Према званичним подацима, од почетка овог фебруара у Србији је било скоро седам пута више пожара него у истом периоду прошле године. Прецизније, у прве две недеље фебруара месеца евидентирано је чак 1492 пожара на отвореном простору, док је прошле године у овом периоду било 226 оваквих пожара.

Забрињавајући су и подаци да је током викенда било чак 466 пожара, док је прошле године у истом периоду евидентирано њих 60.

Надлежни апелују на грађане да не пале ватру на отвореном јер овакви пожари утичу на функционисање ватрогасно-спасилачких јединица. У току фебруара месеца евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила. Ангажовање оволиког броја припадника и возила директно утиче на смањење мобилности ватрогасно-спасилачких јединица за реаговање на осталим ванредним догађајима и стварање великих материјалних и финансијских трошкова МУП-у Републике Србије.

За паљење на отвореном и непоштовање забрана предвиђене су и казне, од 10 хиљада динара до чак милион динара, у случају када је одговорно правно лице.

Изазвани пожари на отвореном који угрожавају имовину већег обима повлаче и кривичну одговорност, а предвиђене су новчане, али и затворске казне.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 10 =