Одржан стручни скуп алерголога

Друштво

Стручни скуп алерголога, у организацији Секције за алергологију и клиничку имунологију Српског лекарског друштва, а у сарадњи са Специјалном болницом „Сокобања”, одржан је протеклог петка.

   

Централна тема састанка биле су новине у педијатријској алергологији и то када је у питању бронхијална астма у најранијем дечијем узрасту и тежи облици астме код деце свих узраста, каже проф. др Александра Перић Попадић, интерниста и алерголог КЦ Београд на клиници за алергологију и имунологију.

Поред тога било је речи и о различитим врстама нутритивних алергена и различитим унакрсним сензибилизацијама између одређених нутријената, као што су на пример плодови мора и гриње, које се налазе у кућној прашини, као и различитим генетским предиспозицијама за развој већ поменутих болести.

Према речима прим. др сци. мед. Мирјане Живановић, алерголога Специјалне болнице Сокобања, ова установа се алергологијом бави скоро четрдесет година и то захваљујући педијатру доктору Светиславу Радивојевићу и доктору Влајку Стојановићу, који су још тада схватили значај алергологије и неопходност дијагностике у том смислу. Од 2005. године СБ „Сокобања” је почела са одржавањима алерголошких састанака који су од великог значаја, како за стручњаке и Специјалну болницу „Сокобања”, тако и за пацијенте.

Предавачи на недавно одржаном стручном скупу алерголога, поред већ поменутих доктора, били су и проф. др Зорица Живковић специјалиста педијатрије-субспецијалиста пулмологије КНЦ „Др Драгиша Мишовић” Дедиње, проф. др Марина Атанасковић Марковић, професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Зорица Затежић алерголог и двоје младих лекара, будућих педијатра и алерголога са Универзитетске дечије клинике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + nineteen =