Изложба „Легионариа” уметника Миће Величковића-Мивелија

Друштво Култура

Изложба уметничких радова Миће Величковића-Мивелија, у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац”, постављена је у великој галерији и трајаће до 1. августа. Изложба садржи петнаест графика под називом „Легионариа” које се налазе у истоименој збирци поезије.

‒ Тема изложбе је жена легионар. Жене су јаче него ми мушкарци јер су оне водиље света. Ми мушкарци смо они који прате. Нека врсте борбе полова је стално присутна, али на крају увек жена победи. И ова изложба је посвећена тој жени, ратници, легионарки ‒ каже Величковић.

Поред графика, изложба је допуњена мањим сликама и сликама које стоје и прате исту тему. Изложбу ће допунити и перформанс у оквиру ког ће посетиоци изложбе моћи да, уживо, присуствују изради скулптуре у дрвету.

Мића Величковић-Мивели је рођен 1952. године у Љубљани. Тренутно живи и ради у Београду. До сада је имао 30 самосталних изложби у свету. Илустровао је књигу о Косову академика Д. Богдановића, „Горски Вијенац Његоша”, „Речник симбола” и још много књига. Неколико његових скулптура се налази у Београду, а неколико красе парк „Бањица” у Сокобањи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =