Obeleženo 8 decenija od streljanja koje se ne sme zaboraviti

Društvo

Obeležavanju osamdesetogodišnjice od streljanja 11 partizana Ozrenskog odreda i 33 Roma iz sokobanjskog sela Jošanica na žitkovačkom groblju prisustvovalo je više delegacija udruženja koja neguju sećanje na događaje iz Drugog svetskog rata, kao i predstavnici opštine Aleksinac i Mesne zajednice Jošanica, predsednica saveta Mesne zajednice Jošanica Olivera Ćević Veljković.

Kod spomen kosturnice na žitkovačkom groblju gde su sahranjene ubijene patriote, lokalni paroh Milan Živanović je održao pomen, uz prisustvo svih delegacija venac UBNOR-a Aleksinac položio je sekretar Mića Milojević, koji je predvodio delegaciju ovog udruženja. Nakon toga na mestu streljanja, kod kapele, u ime aleksinačke lokalne samouprave venac je položila delegacija koju je predvodila zamenica predsednika opštine Marijana Radivojević, zatim delegacija iz Sokobanje predvođena dr Slavoljubom Jovanovićem, predsednikom SUBNOR-a Sokobanja. Na mestu ovog zločina cveće su položili i predstavnici žitkovačkog Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj”.

Ovaj nemili događaj desio se 5. decembra 1941. godine kada su Nemci zatvorenike doveli iz žitkovačkog monopola kod kapele gde su ih streljali. Neke zbog učešća u borbi, čuvenoj Jošaničkoj bitci koja se desila par dana ranije, a većinu samo što pripadaju određenom narodu i etničkoj grupi. U pomenutoj bitci grupa partizana je bila zarobljena od strane Nedićevaca i predata Nemcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

four × three =