Slava

Обележена општинска слава – Света Тројица

Друштво

Грађани Сокобање јуче су свечано обележили Свету Тројицу, која је уједно и крсна слава општине Сокобања. У јутарњим часовима, у храму Светог Преображења Господњег, свештенство сокобањске цркве служило је свечану литургију. Након тога, славска поворка пронела је литије центром града до зграде општине Сокобања. Сечење славског колача обављено је у холу општине.

Litija

Домаћини славе у име локалне самоуправе су били председник општине Исидор Крстић и његов заменик Владимир Миловановић.
Српска православна црква и верници Свету Тројицу славе у спомен на силазак Духа Светога на апостоле. Пошто се овај велики догађај одиграо педесети дан после Васкрсења Христовог, и празник се увек слави педесетог дана после празника Васкрса, па стога увек пада у недељу. Овај празник се зове још и Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

Litija ispred opštine

Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом. На дан Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење. Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве.

domaćin

 

 

1 thoughts on “Обележена општинска слава – Света Тројица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − nine =