OBELEŽENA 77. GODIŠNJICA BITKE NA BUKOVIKU

Društvo

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca cveća kod spomen obeležja na Bukovoj poljani, tromeđi opština Aleksinac, Sokobanja i Ražanj, juče je obeležena 77. godišnjica od bitke na planini Bukovik.

Ovom skupu prisustvovale su delegacije Republičkog odbora SUBNOR-a, opštinskih odbora ove organizacije u Aleksincu, Sokobanji, Boljevcu i Negotinu. Cveće su položili i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a Zajčar i Udruženje rezervnih vojnih starešina Sokobanja.

Prisutnima su se obratili Željko Zirojević, potpredsednik Republičkog odbora SUBNOR-a i dr Slavoljub Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a u Sokobanji.

Za zvaničnu istoriju i one koji neguju tekovine Narodno oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu u toj bici pobedili su partizani, odnosno borci 14. brigade, 23. divizije NOVJ, nad mnogo jačim četničkim snagama.

Četrnaesta srpska udarna brigada formirana je naredbom Glavnog štaba NOV i PO za Srbiju 14. juna 1944. u selu Ribaru. Od formiranja pa do kraja rata, ova brigada borila se, zajedno sa Sedmom i Devetom, u sastavu 23. srpske divizije.

Jedan broj istoričara i pristalica četničkog pokreta ima drugačije tumačenje ove bitke i njen završetak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − 2 =