Обележен Савиндан у Сокобањи (ВИДЕО)

Друштво Култура

Тридесетдруга Светосавска академија одржана је протеклог петка у хотелу „Моравица” у организацији Добротворног друштва „Сава”, Општине Сокобања и Народне библиотеке „Стеван Сремац”, а у сарадњи са Српском православном црквом, Основном школом „Митрополит Михаило”, Средњом школом „Бранислав Нушић”, Предшколском установом „Буцко”, Туристичком организацијом Сокобања и Културним центром.

У име Добротворног друштва „Сава”, које дуже од три деценије негује српску традицију, добра и хумана дела у духу православља, окупљенима се најпре обратио Небојша Станојевић, власник предузећа „Адонис” који је био први колачар.

– Као први колачар ове традиционалне манифестације, поносан сам што сам сведок како већ трећа генерација наставља да негује духовне вредности. Овај празнични дан посвећен једној од најважнијих личности српске историје, првом архиепископу, законодавцу, књижевнику и просветитељу прилика је да се осврнемо на поменуте темеље, али и да гледамо у будућност. Драга децо, наставите да негујете нашу традицију и нека традиција живи кроз вас – рекао је између осталог Станојевић.

Хор „Соколићи” отпевао је химну Светом Сави, а поред најмлађих Сокобањчана на академији су учествовали Добрила Ристић, књижевница из Сокобање, већ традиционално Школа музичких талената из Ћуприје, Биљана Ђуровић драмска уметница и Владимир Црномарковић, кантаутор, чест гост Светосавских академија.

На Светосавској академији подељене су дипломе и златници најбољим ученицима. Златнике је доделио господин Слободан Крунић који већ деценијама дарује дукат најбољим ученицима сокобањске основне и средње школе, а последњих година и најбољим ученицима школе за музичке таленте из Ћуприје у знак захвалности за њихово залагање, труд и знање у претходној школској години.

Бојан Шеровић, најбољи ђак „Школе музичких талената” из Ћуприје

 

Носиоци овогодишњих признања су: Вук Богданић, ђак генерације Основне школе „Митрополит Михаило”, Анђела Ракић, ђак генерације Средње школе „Бранислав Нушић” и Бојан Шеровић, најбољи ђак „Школе музичких талената” из Ћуприје.

Анђела Ракић била је ученик генерације прошле године у сокобањској средњој школи, сада је студент фармације на факултету универзитета у Београду и већ су и студије кренуле одлично.

Анђела Ракић, ђак генерације Средње школе „Бранислав Нушић”

– Овај златник је награда и подсетник да се сав мој труд и рад у току протекле школске године исплатио и да треба да наставим тако и у наредном периоду – рекла је Анђела.

Вук Богданић сада је ученик првог разреда гимназије у Сокобањи, а протекле године био је ђак генерације Основне школе „Митрополит Михаило” и каже да све предмете подједнако воли.

Вук Богданић, ђак генерације Основне школе „Митрополит Михаило”

– Јако ми значи овај златник јер ми даје подстрек да наставим са даљим радом. Млађим другарима бих поручио да верују у себе и дају од себе оно најбоље што могу – рекао је Вук.

Како и доликује, традиционално је пресечен и славски колач. Овогодишњи колачар је био Марко Тодоровић, а колач за следећу годину преузео је Андрија Величковић.

Сечењем славског колача и пригодним културно-уметничким програмом, своју славу Светог Саву обележиле су већ по традицији обе сокобањске образовне установе Основна школа Митрополит Михаило и Средња школа „Бранислав Нушић”.

У видео прилозима на нашем (You tube) каналу, можете погледати део атмосфере и наступа са тридесетдруге Светосавске академије у Сокобањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 7 =