Обележен Европски дан против трговине људима

Друштво Здравље

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, волонтери Црвени крста Сокобања Даница Живановић, Алиса Милосављевић, Даница и Теодора Трифић и Миња Ћирковић, ученице Средње школе „Бранислав Нушић” на штанду у холу школе, делили су пропагандни материјал у коме се указује на опасности и последице које носи овај проблем и предочавају мере заштите за све, а посебно за младе људе, који су најчешће жртве трговине људима. Претходних дана, а и у наредном периоду гимназијалке ће организовати радионице са својим млађим другарима од првог до осмог разреда основне школе на тему трговине људима.

− Одрадили смо пар радионица и стварно смо задовољне јер су деца активно учествовала у раду. Ми смо се и потрудиле да им све то објаснимо кроз разне игрице, што се и показало веома делотворно јер су деца тако најлакше разумела проблематику − рекла је Даница Живановић.

Млади који су најчешће жртве трговине људима, веома заинтересовани за ову тему, доста о томе знају и схватају овај проблем озбиљно.

Током 2022. године идентификоване су 62 жртве трговине људима у Србији, што је за 35 одсто више у односу на 2021. годину, подаци су Центра за заштиту жртава трговине људима.

Првенствени циљ активности Црвеног крста у овој области јесте подизање свести и ширење знања о трговини људима, као и превентивно деловање посебно међу младима и потенцијалним жртвама. Основни и најважнији начин деловања Црвеног крста јесте превенција у настојању да се спречи увлачење људи у ланац трговине људима. То подразумева едукацију појединаца и група да препознају проблем, његове појавне облике и разнолике начине увлачења људи у ланац трговине људима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − two =