Обележена општинска слава – Света Тројица

Друштво

Грађани Сокобање јуче су свечано обележили Свету Тројицу, која је уједно и крсна слава општине Сокобања. У јутарњим часовима, у храму Светог Преображења Господњег, свештенство сокобањске цркве служило је свечану литургију. Ове године као и прошле због пандемије узроковане вирусом ковид-19 и поштовања превентивних мера у циљу спречавања ширења вируса корона, славски колач је пресечен у дворишту сокобањске цркве.

Миодраг Николић, председник општине Сокобања, свим грађанима наше општине честитао је славу: − „У име општине Сокобања и своје лично име свим православним верницима и грађанима општине Сокобања честитам општинску славу Свету Тројицу.”

Српска православна црква и верници Свету Тројицу славе у спомен на силазак Духа Светога на апостоле. Пошто се овај велики догађај одиграо педесети дан после Васкрсења Христовог, и празник се увек слави педесетог дана после празника Васкрса, па стога увек пада у недељу. Овај празник се зове још и Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом. На дан Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење. Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 12 =