Obeležen Dan boraca

Društvo

Polaganjem venaca ispred spomenika žrtvama fašističkog terora, juče su predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokobanja, lokalne samouprave, Opštinskog odbora SPS i Organizacije rezervnih vojnih oficira, obeležili 4. juli Dan boraca.

Dan borca obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine u čitavoj zemlji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Međuti, praznik i danas proslavljaju Udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova i iz tog razloga je juče obeležen i u Sokobanji, saznajemo od Slavoljuba Jovanovića predsednika sokobanjskog SUBNOR-a

− Nećemo sada o tome da li je trebao biti ukinut ili ne, ali mi kao boračka organizacija poštujemo sve te važne datume i čitavu našu patriotsku prošlost. Drugi svetski rat se izborio protiv fašizma, a na temelju antifašizma počiva današnja Evropa. Nažalost, mi smo svedoci i toga da se antifašizam i njegove tekovine sada prekrajaju u neke druge svrhe koje ne služe ničemu ni precima a ni pokolenjima. Dešavanja u Ukrajini su posledica nepoštovanja postignutih efekata u Drugom svetskom ratu od strane antifašističkih sila − rekao je Jovanović.

Radiša Milovanović član OO SPS Sokobanja kaže da ova stranka neguje i čuva baštinu svih ovakvih događaja iz prošlosti.

− Ovde smo da obeležimo neke značajne datume iz prošlosti koji su nam pokazali jedinstvo naroda i koliko je narod u teškim trenucima bio kadar i slobodan da iskaže svoje nezadovoljstvo i da ustane protiv terora , protiv fašizma i da se na kraju krajeva protiv tog fašizma izbori. Zato smatramo da je u ovo današnje vreme u vreme ratnih dešavanja u svetu vrlo važno jedno jedinstvo i da očuvamo ta sećanja na neke značajne datume kako se u budućnosti se ne bi ponovila − rekao je Milovanović.

Polaganjem venaca juče je ujedno obeležen i 7. juli Dan ustanka naroda Srbije. Tog dana 1941. godine, Žikica Jovanović Španac je u Beloj Crkvi kod Krupnja opalio prvu ustaničku pušku na seoskom vašaru. Dan ustanka se proslavljao na teritoriji čitave Srbije, a centralna proslava održavana je u Beloj Crkvi. Praznik je zadržan i posle raspada SFR Jugoslavije i slavio se sve do 2001. godine, kada je ukinut odlukom Vlade Srbije. Praznik se i danas, nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, Socijalističke partije Srbije i Opštine Krupanj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + 16 =