Обележен Дан бораца

Друштво

Полагањем венаца испред споменика жртвама фашистичког терора, јуче су представници Општинског одбора СУБНОР-а Сокобања, локалне самоуправе, Општинског одбора СПС и Организације резервних војних официра, обележили 4. јули Дан бораца.

Дан борца обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. Дан борца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије.

Међути, празник и данас прослављају Удружења бораца народноослободилачких ратова и из тог разлога је јуче обележен и у Сокобањи, сазнајемо од Славољуба Јовановића председника сокобањског СУБНОР-а

− Нећемо сада о томе да ли је требао бити укинут или не, али ми као борачка организација поштујемо све те важне датуме и читаву нашу патриотску прошлост. Други светски рат се изборио против фашизма, а на темељу антифашизма почива данашња Европа. Нажалост, ми смо сведоци и тога да се антифашизам и његове тековине сада прекрајају у неке друге сврхе које не служе ничему ни прецима а ни поколењима. Дешавања у Украјини су последица непоштовања постигнутих ефеката у Другом светском рату од стране антифашистичких сила − рекао је Јовановић.

Радиша Миловановић члан ОО СПС Сокобања каже да ова странка негује и чува баштину свих оваквих догађаја из прошлости.

− Овде смо да обележимо неке значајне датуме из прошлости који су нам показали јединство народа и колико је народ у тешким тренуцима био кадар и слободан да искаже своје незадовољство и да устане против терора , против фашизма и да се на крају крајева против тог фашизма избори. Зато сматрамо да је у ово данашње време у време ратних дешавања у свету врло важно једно јединство и да очувамо та сећања на неке значајне датуме како се у будућности се не би поновила − рекао је Миловановић.

Полагањем венаца јуче је уједно обележен и 7. јули Дан устанка народа Србије. Тог дана 1941. године, Жикица Јовановић Шпанац је у Белој Цркви код Крупња опалио прву устаничку пушку на сеоском вашару. Дан устанка се прослављао на територији читаве Србије, а централна прослава одржавана је у Белој Цркви. Празник је задржан и после распада СФР Југославије и славио се све до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије. Празник се и данас, незванично прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, Социјалистичке партије Србије и Општине Крупањ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 6 =