Обележена слава храма Преображења Господњег

Друштво

Изузетно велики број верника протекле суботе присуствовао је литургији коју је поводом хришћанског празника Преображења Господњег у цркви у центру Сокобање, која је посвећена овом празнику, служио Епископ тимочки Иларион уз присуство свештенства и намесништва сокобањског.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион честитао је свим верницима празник.

− Данас овај дивни храм са својом знаменитом историјом прославља своју храмну славу. Лепота је видети да су храм и порта препуни и то је радост која бива све већа ако се осврнемо на ситуације које нас жалосте и у данашње време али и претходних година и деценија, а то је да су наша места све малобројнија − рекао је Епископ тимочки Иларион.

Православни храм у центру Сокобање посвећен Преображењу Господњем, једном од највећих хришћанских празника, задужбина је Митрополита Михаила који је био рођен на тај свети дан. Црква је саграђена у српско-византијском стилу у периоду од 1884. – 1892. године. Градили су је италијански мајстори, према нацрту архитекте Светозара Ивачковића.

На овај празник 19. августа и наредног дана, у Сокобањи се одржава и вашар, тако је било и ове године. С обзиром да се овај вашар одржава кад је и сам шпиц сезоне, он је увек веома посећен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 19 =