Obeležavanje Božića

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju julijanski kalendar, uskoro će proslaviti Božić, najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Crkvene službe su vezane za sam događaj, tako da slavljenje Božića započinje Badnjim danom.

Već po tradiciji, predstavnici sveštenstva i meštani Sokobanje u nedelju 6. januara ići će po Badnjak a liturgija će biti služena u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u 8:30. Na Badnji dan u 17:00 časova ispred Crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg, a zatim i u svim okolnim hramovima koji pripadaju Crkvenoj opštini Sokobanja. Prva Božićna liturgija Svetog Vasilija Velikog biće služena u ponoć između nedelje i ponedeljka, sledeće Bogosluženje je 8. januara u 8:00 – liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok će 9. januara biti služena liturgija Svetog arhiđakona Stefana.

‒ Naš narod je jako lepo znao da nazivima koje im daje opiše karakter praznika pa je tako rođenje Isusa Hrista nazvano Božić- rodio se mali Bog. Sam događaj je uspomena na telesno rođenje Gospoda Isusa Hrista, naime drugo lice Svete Trojice, sin Božiji, Logos Božiji, reč Božija uzima ljudsko telo u konkretnom vremenu i prostoru, rađa se, ostaje istinski Bog a postaje istinski čovek Isus Hristos. Od rođenja Gospoda našeg mi računamo i vreme i tim događajem započinje na neki način istorija spasenja roda ljudskog jer sam Gospod Isus Hristos je došao da kroz crkvu koju je sam ustanovio ponovo sve vrati u prvobitni red i poredak kako je to Bog zamislio i stvorio ‒ kaže đakon Saša Sredojević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − six =