Сабор фолклора „Игра коло под Озреном” окупио преко 400 учесника из Србије и Бугарске

Друштво Култура

Једанаести по реду Сабор фолклора „Игра коло под Озреном” одржан је у недељу 25. августа, на теренима код школе. На Сабору је учествовало 17 друштава из целе Србије (Смедерево, Крагујевац, Параћин, Крушевац, Алексинац, Бољевац…) али и два из Бугарске „Чародеики” и „Фолклорна китка” из града Вршец. Сабор је почео дефилеом сокобањским шеталиштем и заједничким колом у центру града. Време је било идеално за одржавање Сабора, тако да је велики број гостију и мештана дошао да испрати ову манифестацију, све је било крцато. Манифестацију је отворио председник општине Сокобања Исидор Крстић.

 DSC3394
 DSC3478
 DSC3403
 DSC3408
 DSC3446
 DSC3413
 DSC3407
 ziriDSC3421
lepterija i zupan (2)
Orientation: 1

‒ Општина Сокобања подржава овакве манифестације, за нас је велика ствар да можемо да угостимо овако велики број људи и фолклорних друштава овде у Сокобањи ‒ рекао је Крстић.

Сабор је ревијалног карактера, али постоји и такмичарски део, где се бира најлепша Лептерија и најлепши Жупан. Жири у саставу: Голуб Радовановић, жива енциклопедија Сокобање, традиције и обичаја, Љубиша Митић, дугогодишњи кореограф и играч ансмабла „Оро” из Ниша, као и Давор Андонов, млади кореограф и учесник емисије „Ја имам таленат” где је показао умеће и вештине из фолклора.

Ове године титулу најлепше Лептерије понела је Сандра Чаушевић из УЗНТК „Шумадија” из Баточине, а најлепши Жупан је Мартин Станковић, члан КУД-а „Моравац” из Горњег Видова, Параћин. За њих је организатор обезбедио вредне награде (викенд за две осове у Сокобањи у вили Алмакс и вили Динка, ручак или вечера у ресторану „Бони” и ресторану „Код Милета”, као и улазнице за викенд, за две особе у аква парку „Подина”)

Сви учесници су добили захвалнице као и поклоне, рекламни материјал, које су обезбедили Туристичка организација Сокобања и Адонис.

После Сабора КУД „Соко” Сокобања организовало је дружење у дискотеци „Уно” за све учеснике, где је журка и дружење за око 300 људи трајала до јутарњих часова.

‒ КУД „Соко” Сокобања је организовало је још један велики фестивал, и све је протекло баш како смо замишљали. Публика је превазишла сва моја очекивања, искрено не сећам се да сам на неком догађају у Сокобањи било оволико публике. Наравно све ће ово бити лепше и боље кад коначно добијемо летњу позорницу на Врелу. КУД „Соко” је само у овој години довео у Сокобању 47 различитих културно-уметничких друштава. Имали смо скоро 60 наступа до сада, две велике турнеје у Бугарској и Босни (Сарајево, Јајце, Вишеград), почетком септембра идемо на турнеју у Бугарској, у граду Китен, на мору, на фестивалу „Фолклорне нијансе”, где ће три ансамбла учествовати, дружити се и уживати. Ово вам причам да видите докле смо довели КУД, и на ком нивоу се налази КУД сада, а где је био пре две године кад смо преузели КУД. Трудимо се да сваким даном све више напредујемо, да дижемо ниво КУДа за степеницу више, али и да на тај начин промовишемо КУД, Сокобању и Србију ‒ каже Славољуб Ћирковић, председник КУД-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =