rtg aparat mobilni

Новине у Специјалној болници „Сокобања”

Друштво Здравље

У складу са планом расподеле неутрошених средстава која се налазе на подрачунима здравствених установа од средине октобра прошле године, комисија за процену приоритета за набавку опреме, инвестиција и инвестиционог одржавања у државној својини Министарства здравља Републике Србије, Специјалној болници „Сокобања” одобрила је да неутрошена средства, у износу од 41.000 000 динара, из ранијих година може да користи за набавку медицинске опреме и инвестиционог одржавања. У складу са таквом одлуком Специјална болница „Сокобања” је спровела поступак јавне набавке и набавила више апарата који ће подићи ниво здравствених услуга болнице.

Како сазнајемо од др Драгана Станојевића, помоћника директора специјалне болнице „Сокобања” неки од набављених апарата су веома ретки и поседује их мали број здравствених установа на територији Србије. Један од таквих апарата је мобилни РТГ апарат са це луком. У питању је модерни рендген апарат који се користи за бронхоскопију основне дијагностичке процедуре, чијим коришћењем се добијају валиднији резултати него коришћењем биопсије без коришћења овог апарата.

dr Dragan Stanojević
Др Драган Станојевић

‒ Апарат је софистициран, веома редак, ми смо успели да га набавимо и олакшаће нам посао што се тиче бронхоскопије коју ми веома успешно радимо. Такође смо набавили ултразвучни апарат са три сонде за ултразвучно посматрање срца, абдомена и меких ткива и портабилни апарат за дијагностику поремећаја дисања у току спавања. Он дијагностикује респираторне поремећаје у току спавања нарочито код гојазних особа које хрчу док спавају и имају паузе у дисању у току спавања. Пацијенти који имају овај проблем, који се назива слипапнеа, као последицу могу имати преблеме са срцем, гојазношћу, шећером у крви. Овим апаратом, који је такође веома редак, овај проблем се лако дијагностикује ‒ каже Станојевић.

ultrazvuk sa tri sonde mikrioskop

Набављен је и светлосни мироскоп, микробиолошка сигурносна комора, аутоматски хематолошки анализатор, суви стерилизатор, беспламени стерилизатор ЕЗА, три апарата за спирометрију и спровођење неинвазивних тестова плућа, апарат за ерго тест, два апарата за континуирано праћење ЕКГ записа, холтер ЕКГ, три дефибрилатора, три уређаја за континуирано дозирање инфузионих раствора, шест апарата за електро, магнетно, ласеро и ултразвучну терапију, фибероптички бронхоскоп и апарат за неинвазивну механичку вентилацију.

dr Vesna Milanović
Др Весна Милановић

‒ Завршили смо и инсталацију система болничке сигнализације, а у току је поступак јавне набавке за извођење радова на санацији крова и замена фасадне столарије на објекту Вила ‘Бота’. Поред ове опреме и инвестиција наша болница је од Контроле лета Републике Србије добила модуларни пацијент монитор за потребе коронарне јединице, чија је вредност 468.000 динара ‒ каже др Весна Милановић директор Специјалне болнице „Сокобања”.

1 thoughts on “Новине у Специјалној болници „Сокобања”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − six =