Novine u osnovnoj školi ‒ rad u dve smene nižih razreda i celodnevna nastava u seoskim školama

Društvo

Nova školska godina počinje u ponedeljak 2. septembra. Nastavu od prvog do osmog razreda ove godine u Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailoˮ pohađaće 855 učenika, 32 predškolca u seoskim sredinama i 11 polaznika osnovnog obrazovanja za odrasle.

‒ Ove školske godine rad u našoj školi biće malo drugačije organizovan zbog radova na rekonstrukciji zgrade stare škole. Učenici od prvog do četvrtog razreda menjaće smene na petnaest dana i to tako što će učenici prvog i drugog razreda prvih petnaest dana na početku nove školske godine nastavu pohađati u prvoj smeni, a učenici trećeg i četvrtog razred u drugoj smeni. Učenici od petog do osmog razreda, kao i prethodne školske godine radiće samo u prepodnevnoj smeni, zbog prevoza. Ove godine imamo tri odeljenja učenika prvog razreda dok će u petom razredu biti formirano takođe tri odeljenja, dakle jedno odeljenje manje u odnosu na prethodne godine – kaže Tanja Gligorijević, direktorka Osnovne škole „Mitropolit Mihailoˮ.

Već prema tradiciji prozivka učenika prvog i petog razreda osnovne škole biće obavljena na školskim sportskim trenima sa početkom u osam sati. Nakon obavljenje prozivke, učenici će sa odeljenskim starešinama otići u svoje učionice i tamo će im biti podeljeni rasporedi časova dok će roditelji detaljno biti obavešteni o realizaciji nastave u toku ove školske godine.

‒ Treba istaći i to da je naša škola od ove godine sastavni deo pilot projekta „Celodnevna nastavaˮ koji će biti realizovan u Mužincu i Vrelu i koji se realizuje u vidu vannastavnih aktivnosti u popodnevnim časovima u okviru kojih će se učenici baviti uređenjem školskog prostora kroz cvećarstvo i uzgoj ukrasnog bilja. Pored toga, za njih će biti organizovane i korektivne fizičke aktivnosti, dok će im nastavnici koji budu radili u celodnevnom boravku pružati dodatnu pomoć u radu i učenju. Učenici koji se odluče za celodnevni boravak imaće obezbeđen i ručak ‒ istiće Gligorijević. Ona dodaje da će i ove školske godine za sve učenike osnovne škole opština Sokobanja obezbediti besplatnu užinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =