„Ноћ буљине”: Најављена занимљива манифестација у Сокобањи

Друштво

„Ноћ буљине” изузетно занимљива манифестација у организацији Одсека за биологију и заштиту копнених вода са Института за мултидисциплинарна истраживања, Универзитета у Београду, Центра за истраживање биодиверзитета и Сокобањског еколошког друштва, биће одржана у Сокобањи 17. фебруара. Наиме, слична волонтерска манифестација се већ годинама одржава у региону, а ове године ће први пут бити одржан у Србији.

– По узору на колеге из региона које већ годинама уназад одржавају сличну волонтерску манифестацију, најављујемо први национални попис највеће сове на свету – буљине (Бубо бубо). Мини радионица са централним догађајем на ‘Ноћи буљине’ биће одржана 17. фебруара у Сокобањи са учешћем еминентних стручњака из земље и иностранства – пише на фејсбук страници Центра за истраживање биодиверзитета.

Манифестација ће бити одржана у Сокобањи јер је наше место једно од најзначајнијих станишта величанствене буљине, која је највећа сова на свету. Претња по опстанак буљина је губитак станишта проузрокован људским деловањем (каменоломи, сеча шума, скијалишта, путеви, насеља). Буљине страдају на далеководима и путевима, а честа су жртва криволоваца.

Из Сокобањског еколошког друштва позивају све заинтересоване да присуствују манифестацији уколико желе више да науче о овој предивној животињи, да је чују у природи, а можда и виде.

Аутор насловне фотографије: Diana Parkhouse 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =