„Noć buljine”: Najavljena zanimljiva manifestacija u Sokobanji

Društvo

„Noć buljine” izuzetno zanimljiva manifestacija u organizaciji Odseka za biologiju i zaštitu kopnenih voda sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, Univerziteta u Beogradu, Centra za istraživanje biodiverziteta i Sokobanjskog ekološkog društva, biće održana u Sokobanji 17. februara. Naime, slična volonterska manifestacija se već godinama održava u regionu, a ove godine će prvi put biti održan u Srbiji.

– Po uzoru na kolege iz regiona koje već godinama unazad održavaju sličnu volontersku manifestaciju, najavljujemo prvi nacionalni popis najveće sove na svetu – buljine (Bubo bubo). Mini radionica sa centralnim događajem na ‘Noći buljine’ biće održana 17. februara u Sokobanji sa učešćem eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva – piše na fejsbuk stranici Centra za istraživanje biodiverziteta.

Manifestacija će biti održana u Sokobanji jer je naše mesto jedno od najznačajnijih staništa veličanstvene buljine, koja je najveća sova na svetu. Pretnja po opstanak buljina je gubitak staništa prouzrokovan ljudskim delovanjem (kamenolomi, seča šuma, skijališta, putevi, naselja). Buljine stradaju na dalekovodima i putevima, a česta su žrtva krivolovaca.

Iz Sokobanjskog ekološkog društva pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju manifestaciji ukoliko žele više da nauče o ovoj predivnoj životinji, da je čuju u prirodi, a možda i vide.

Autor naslovne fotografije: Diana Parkhouse 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + 4 =