Srednjoškolci

Narodna skupština u sokobanjskoj školi: Đaci ušli u uloge političara

Društvo

Kako izgleda Narodna skupština, kako se biraju poslanice i raspoređuju mandati, kako se donose zakoni, samo su neka od pitanja koje su učenici sokboanjske i borske škole imali priliku da nauče kroz simulaciju parlamenta, radionicu koja se sprovodi u okviru projekta „Mladi u pokretuˮ Zaječarske inicijative. Kako bi što vernije prikazali funkcionisanje pomenutih stubova vlasti oni su dobili uloge predsednika republike, predsednika Skupštine i predstavnika nekoliko političkih partija.

Ovu radionicu sokobanjska škola sprovodi u saradnji sa borskom gimnazijom „Bora Stankovićˮ, čiji su đaci ove srede bili gosti svojim vršnjacima u Sokobanji.

– Đaci su podeljeni u pet stranaka. Stranke nemaju utemeljenje ni u jednoj postojećoj u Srbiji, već na osnovu ideologije imaju imaginarna imena. Imamo socijal-demokratsku stranku, liberalnu, konzervatističko-tradicionalističku, ekološku jer su danas te stranke jako moderne i jednu manjinsku stranku zato što ipak simuliramo naš parlament u kojem je obavezno prisustvo jedne manjinske stranke. Pored učesnika koji su podeljeni u stranke, koleginica iz Bora će zauzeti mesto predsednika skupštine i koordinisati debatama – kaže nam Bogdan Vučić, učenik 4. razreda sokobanjske škole i predsednik đačkog parlamenta, koji je nakratko ušao u ulogu predsednika Republike.

Srednjoškolci

– Mladi ne znaju kako se biraju poslanici, kako se raspoređuju mandati, kako se bira vlada, što su jako bitna pitanja. Mi smo to prepoznali i pored toga što nam je iz plana i programa izbačeno ‘Ustav i pravo’ kao predmet, rešili smo da kroz ovakve neke projekte edukujemo učenike naših škola i time dođu do tih neophodnih znanja za život.

Ovo je dobra prilika da kroz zanimljivu edukaciju upoznaju svoje vršnjake, poručuje Minja Nikolić, učenica drugog razreda borske gimnazije „Bora Stankovićˮ i predednica učeničkog parlamenta.

– Iako nam je cilj da ih bolje informišemo, da nekako dođu do tih neophodnih znanja, da bi kasnije mogli da glasaju kada budu punoletni, želimo i da se družimo, da se upoznamo i da samim projektom sklopimo neka nova poznanstva. Nama je ovde jako prijatno u školi. Jako smo lep doček imali i drago nam je što škola iz Sokobanje i škola iz Bora sarađuju na jednom ovakvo lepom projektu – dodaje Minja.

Srednjoškolci
Minja Nikolić i Bogdan Vučić

„Mladi u pokretuˮ je program koji je namenjen srednjoškolcima, a sprovodi ga više od 13 godina Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju. Programi su uglavnom namenjeni srednjim školama iz Timočke krajine.

– Proširili smo pre nekoliko godina i na gradove Ćupriju, Paraćin, Svrljig i Aleksinac, gde nam je cilj da animiramo mlade ljude da se više angažuju u svojim sredinama, da nešto menjaju, da se više aktiviraju i da se zabave na neki način. Parlamenti su decembra meseca konkurisali kod nas sa svojim idejama i mi smo podržali sedam parlamenta. Projekti su im u vrednosti do 700 dolara u dinarskoj protivvrednosti, tako da evo sad smo ovde u Sokobanji da vidimo šta su Sokobanjci pripremili, koje aktivnosti u okviru ovog mini-projekta. Podržali smo još parlament gimnazije u Boru, Ćupriji, Paraćinu, srednju školu u Boljevcu takođe, medicinsku školu i gimnaziju u Zaječaru – kaže Dragana Gogev iz Zaječarske inicijative.

U ovom projektu učestvovala su 24 učenika iz Sokobanje i 15 iz Bora. Iz Zaječarske inicijative, najavljuju da će nakon završetka ovih projekata juna meseca, biti raspisani novi slični konkursi namenjeni srednjoškolacima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 − 4 =