Srednjoškolci

Народна скупштина у сокобањској школи: Ђаци ушли у улоге политичара

Друштво

Како изгледа Народна скупштина, како се бирају посланице и распоређују мандати, како се доносе закони, само су нека од питања које су ученици сокбоањске и борске школе имали прилику да науче кроз симулацију парламента, радионицу која се спроводи у оквиру пројекта „Млади у покретуˮ Зајечарске иницијативе. Како би што верније приказали функционисање поменутих стубова власти они су добили улоге председника републике, председника Скупштине и представника неколико политичких партија.

Ову радионицу сокобањска школа спроводи у сарадњи са борском гимназијом „Бора Станковићˮ, чији су ђаци ове среде били гости својим вршњацима у Сокобањи.

– Ђаци су подељени у пет странака. Странке немају утемељење ни у једној постојећој у Србији, већ на основу идеологије имају имагинарна имена. Имамо социјал-демократску странку, либералну, конзерватистичко-традиционалистичку, еколошку јер су данас те странке јако модерне и једну мањинску странку зато што ипак симулирамо наш парламент у којем је обавезно присуство једне мањинске странке. Поред учесника који су подељени у странке, колегиница из Бора ће заузети место председника скупштине и координисати дебатама – каже нам Богдан Вучић, ученик 4. разреда сокобањске школе и председник ђачког парламента, који је накратко ушао у улогу председника Републике.

Srednjoškolci

– Млади не знају како се бирају посланици, како се распоређују мандати, како се бира влада, што су јако битна питања. Ми смо то препознали и поред тога што нам је из плана и програма избачено ‘Устав и право’ као предмет, решили смо да кроз овакве неке пројекте едукујемо ученике наших школа и тиме дођу до тих неопходних знања за живот.

Ово је добра прилика да кроз занимљиву едукацију упознају своје вршњаке, поручује Миња Николић, ученица другог разреда борске гимназије „Бора Станковићˮ и предедница ученичког парламента.

– Иако нам је циљ да их боље информишемо, да некако дођу до тих неопходних знања, да би касније могли да гласају када буду пунолетни, желимо и да се дружимо, да се упознамо и да самим пројектом склопимо нека нова познанства. Нама је овде јако пријатно у школи. Јако смо леп дочек имали и драго нам је што школа из Сокобање и школа из Бора сарађују на једном овакво лепом пројекту – додаје Миња.

Srednjoškolci
Миња Николић и Богдан Вучић

„Млади у покретуˮ је програм који је намењен средњошколцима, а спроводи га више од 13 година Зајечарска иницијатива у сарадњи са Националном задужбином за демократију. Програми су углавном намењени средњим школама из Тимочке крајине.

– Проширили смо пре неколико година и на градове Ћуприју, Параћин, Сврљиг и Алексинац, где нам је циљ да анимирамо младе људе да се више ангажују у својим срединама, да нешто мењају, да се више активирају и да се забаве на неки начин. Парламенти су децембра месеца конкурисали код нас са својим идејама и ми смо подржали седам парламента. Пројекти су им у вредности до 700 долара у динарској противвредности, тако да ево сад смо овде у Сокобањи да видимо шта су Сокобањци припремили, које активности у оквиру овог мини-пројекта. Подржали смо још парламент гимназије у Бору, Ћуприји, Параћину, средњу школу у Бољевцу такође, медицинску школу и гимназију у Зајечару – каже Драгана Гогев из Зајечарске иницијативе.

У овом пројекту учествовала су 24 ученика из Сокобање и 15 из Бора. Из Зајечарске иницијативе, најављују да ће након завршетка ових пројеката јуна месеца, бити расписани нови слични конкурси намењени средњошколацима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 9 =