difovci

Nakon 50 godina ponovo zajedno: Prva generacija „difovacaˮ jubilej obeležila u Sokobanji

Društvo Sport

Kako je izgledalo studiranje na niškom DIF-u pre pedeset godina, koji su predmeti bili najteži, a koji profesori najzahtevniji, prisećali su se ovih dana u Sokobanji studenti prve generacije iz davne 1971, kada je fakultet osnovan. Iako je prošle godine u Nišu održana svečana akademija povodom pola veka fakulteta, „zlatni studentiˮ odlučili su da svoj jubilej obeležene druženjem u Banji pod Ozrenom. Boravak su iskoristili za obilazak, ali i sportske aktivnosti.

dragan kuzmanovic dif – Kolege su me zamolile sa željom da vide ovu lepu Sokobanju, da je obiđu i da se malo družimo, razmenimo iskustva, mišljenja, da vidimo ko je gde i šta radi. Svi su se prijavili za sportska takmičenja u pikadu, šutiranje na male golove, slobodno bacanje na koš i još jednu disciplinu, koju ja negujem na olimpijadama trećeg doba, a to je ‘Gde ja stadoh, ti produži’, imamo pet ekipa sa po četiri takmičara i kad jedan skoči nastavi drugi, zatim treći i četvrti, vrlo simpatična igra – rekao je Sokobanjac Dragan Kuzmanović, jedan od „zlatnih studenataˮ.

Prva generacija „difovacaˮ brojala je 66 studenata, koliko je bilo dozvoljeno za upis na tek osnovanu studijsku grupu Filozofskog fakulteta.

– Imali smo izuzetne i eminentne stručnjake fizičke kulture iz cele Jugoslavije. Od Slovenije (Janko Leskošek) do Makedonije. Glavni i odgovorni je bio profesor doktor Aleksandar Kerković koji je pre nekoliko dana slavio 100 godina života i izdao je knjigu o duhu i telu trećeg doba. Promocija je bila u Nišu i nas nekoliko studenata je bilo prisutno, kao i njegove kolege iz čitave Srbije, pa i šire – naveo je Kuzmanović.

difovci

U prvoj generaciji studenata niškog Fakulteta za fizičko vaspitanje bilo je i uspešnih sportista, koji su u ondašnjoj Jugoslaviji postizali zapažene rezultate. Među njima bio je i Slobodan Halilović.

slobodan halilovic dif – Završio sam fakultet, diplomirao sa ocenom deset i bavio sam se profesionalno fudbalom kao igrač i kao fudbalski trener u bivšoj Jugoslaviji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kuvajtu. U fudbalski klub Radnički došao sam 1970. godine i zatekao jednu plejadu jako dobrih igrača. Presrećan sam zbog doprinosa uspehu fudbalera Radničkog u Evropi. Tri puta smo bili učesnici Kupa UEFA i ostvarili zaista jedan divan rezultat jedne takmičarske godine kad smo u polufinalu Kupa Evrope igrali protiv Hamburga i nažalost ispali u polufinalu. Kao trener i kao igrač sam imao priliku da osvojim prvenstvo Balkana. Kao čovek koji pripada sportu izuzetno sam srećan jer sam se posvetio svojoj najvećoj ljubavi na svetu – fudbalu. Sad živim od tih divnih uspomena – kaže nam Halilović.

difovci

Da je bavljenje sportom i generalno fizička aktivnosti doprinela da se ovi vremešni ljudi i u poznim godinama osećaju kao mladići potvrdio nam je i Tomislav Pešić, jedan od „zlatnih studenataˮ.

tomislav pesic dif – Posle dužeg vremena se okupljamo i gledam ove moje kolege, ništa se nisu promenili, sem što su osedeli. Želeo bih da kažem da je ova naša profesija više nego lepa, zdrava i preporučujem mlađim generacijama kretanje, kretanje, kretanje… jer to je preduslov daljeg i što dužeg života – poručuje naš sagovornik.

Boravak u Sokobanji „difovciˮ su iskoristili za obilazak objekata poput Amama, Letnje pozornice „Vreloˮ i Akva parka, ali i prirodnih lepota, izletišta Lepterije i planine Ozren.

difovci

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 4 =