dom zdravlja

Na području opštine Sokobanja za sada nema epidemije gripa

Društvo Zdravlje

Epidemije gripa na području opštine Sokobanja nema, ali je od početka ove godine u blagom porastu broj obolelih od respiratornih infekcija, kaže dr Vukica Đokić, pomoćnik direktora Doma zdravlja. Period školskog raspusta usporio je širenje virusa, ali najverovatnije će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih.

Doktorka Đokić savetuje, pre svega, roditelje da obolelu decu ne šalju u školu i to kako zbog ostale dece, jer se ovaj virus lako prenosti, tako i zbog samih malih pacijenata jer kod virusnih infekcija, posebno kod virusa gripa može doći do neželjenih komplikacija poput upale pluća, srčanog mišića ili zglobova i bronhitisa.

Naša sagovornica ističe da nije lako razlikovati grip od prehlade. Međutim, simptomi kod gripa, iako slični prehladi, mnogo su jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima i suvim kašljem.

Najbolja preventiva kada je virus gripa u pitanju je svakako vakcinacija. U sokobanjskom Domu Zdravlja sve količine besplatnih vakcina su potrošene, što znači da je odziv građana bio zaista dobar i to je svakako jedan od razloga zašto nema epidemije gripa. Pored toga, radi preventive građani u ovom periodu treba da unose što više tečnosti, izbegavaju skupove, provetravaju prostorije i čiste, odnosno dezinfikuju predmete koji se zajednički koriste, poput kvaka. Ono što je svakako osnovno i što svaki pacijent mora ispoštovati je da grip treba odležati, dodaje doktorka Đokić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × three =