dom zdravlja

На подручју општине Сокобања за сада нема епидемије грипа

Друштво Здравље

Епидемије грипа на подручју општине Сокобања нема, али је од почетка ове године у благом порасту број оболелих од респираторних инфекција, каже др Вукица Ђокић, помоћник директора Дома здравља. Период школског распуста успорио је ширење вируса, али највероватније ће повратак деце у школе утицати на повећање броја оболелих.

Докторка Ђокић саветује, пре свега, родитеље да оболелу децу не шаљу у школу и то како због остале деце, јер се овај вирус лако прености, тако и због самих малих пацијената јер код вирусних инфекција, посебно код вируса грипа може доћи до нежељених компликација попут упале плућа, срчаног мишића или зглобова и бронхитиса.

Наша саговорница истиче да није лако разликовати грип од прехладе. Међутим, симптоми код грипа, иако слични прехлади, много су јаче изражени и брзо настају. Најчешће болест почиње изненадном језом и високом температуром, малаксалошћу и боловима у мишићима и сувим кашљем.

Најбоља превентива када је вирус грипа у питању је свакако вакцинација. У сокобањском Дому Здравља све количине бесплатних вакцина су потрошене, што значи да је одзив грађана био заиста добар и то је свакако један од разлога зашто нема епидемије грипа. Поред тога, ради превентиве грађани у овом периоду треба да уносе што више течности, избегавају скупове, проветравају просторије и чисте, односно дезинфикују предмете који се заједнички користе, попут квака. Оно што је свакако основно и што сваки пацијент мора испоштовати је да грип треба одлежати, додаје докторка Ђокић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =