Pozdrav iz Sokobanje

Занимљивости са снимања филма: Сокобања не заборавља Нушића

Друштво

Кратак филм о Сокобањи где се као наратор појављује глумац Милош Паовић у лику Бранислава Нушића, након што је одушевио домаће становништво, почиње да се појављује и на ширем простору. На неколико специјализованих фестивала изборио је место да буде приказиван. Колико су Сокобањци и они који долазе у ову бању привржени Нушић, показују и утисци са снимања глумца Милоша Паовића, које је испричао за наш портал.

Док је обучен у костим Бранислава Нушића пролазио сокобањским шеталиштем, праћен камером, код глумца су посебну радост и изненађење изазвале реакције људи које су попут домино ефекта захватиле бањску променаду. Озарена лица, осмеси и срдачни поздрави сачекали су га на сваком кораку. И млади, и стари, и мештани, и гости, сви су са одобравањем поздрављали Нушића који као да је још једном свратио да обиђе своје Сокобањце.

Pozdrav iz Sokobanje

Глумац Милош Паовић, прича нам да ни најмање није очекивао да ће његова појава изазвати тако бурну реакцију на шеталишту где је сниман део филма „Поздрав из Сокобање”, у којем он као Нушић проводи гледаоце кроз историју најстаријег туристичког места у Србији.

– Највише ме је одушевило то што је само моје присуство у костиму док смо снимали изазвало опште одушевљење мештана и гостију. Једва смо снимили филм јер су ме често заустављали због фотографисања. Чак су ми неки пролазници упућивали шале које се везују за Нушића. Сви смо били јако добро расположени на снимању, зато је и филм тако добар – каже Паовић.

Овај алексиначки глумац, који је професионално често везан и за Сокобању, присећа се да је имао част да разговара са сведоцима Нушићевог боравка у овом крају.

Pozdrav iz Sokobanje– Нушић није само симбол Сокобање, већ и овог краја. Као новинар сам, пре неких 15, 20 година имао част да разговарам са сада покојним господином Јањићем који је као тинејџер, односно млади шегрт, бријао Бранислава Нушића. Књижевник је дао неки нови шарм Сокобањи већ од оне чувене разгледнице на којој је написао ‘Сокобања, Сокоград, дођеш матор, одеш млад’. Више пута сам играо у Нушићевим представама, а у неколико комада сам тумачио његов лик, тако да се ово гостовање у филму који је продуцирао ‘Ал прес’, а копродуцирало позориште ‘Дука Јовановић’, наметнуло као логични след – додаје Паовић.

Посвећеност сокобањско-алексиначке екипе која је радила на филму награђена је учешћем на Међународном фестивалу кратких видео форми Short cut у Инђији. „Поздрав из Сокобање” биће емитован 30. августа у финалу категорије туристичких филмова и такмичиће се за фестивалске награде у конкуренцији још шест филмова из Мађарске, САД, Велике Британије, Русије, Хрватске и Србије.

Pozdrav iz Sokobanje

А ова Нушићева шетња сокобањском променадом била је од оних тренутака који се памте. Не само због позитивног расположења које је изазвала, него и због тога што се у ово време у коме су књижевност, историја и култура заборављене и скрајнуте, у маленој Сокобањи, са једнаким жаром као пре сто година радују појави славног писца. И занимљиво, скоро да није било човека, а ни детета, да није знао да је тај брка са црним шеширом и дрвеним штапом чувени чика Брана, како су Бањци од милоште звали славног комедиографа. А доказ томе да Сокобањци не заборављају једног од својих најдражих гостију јесте и Нушићев споменик у центру града, Средња школа „Бранислав Нушић” и недавно покренута манифестација „Нушићеви хајдуци”.

 

3 thoughts on “Занимљивости са снимања филма: Сокобања не заборавља Нушића

  1. I u Nušićevom “Mister dolar u Sokobanji”. Predstavi koja je igrana jednu sezonu u Sokonanji, u režiji sada pokojnog Duke Jovanovića. Šteta što nije bilo više sluha tih godina (proslava 170 godina turizma u Sokobanji) za već isplanirane i druge projekte.

  2. Soko banja ima svoje sokobanjsko pozoriste sa veoma odlicnim predstavama koje stalno gledam. I mislim da treba da nas predstavljaju i da kulturno umetnicke i turisticke manifestacije i programe vode nasi ljudi koji su odlicni glumci, a ne da nam uvek treba neko sa strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 10 =