Na novoj bušotini – trenutno pet litara vode u sekundi

Društvo

Iz istražne bušotine, odnosno eksploatacionog bunara za vodosnabdevanje na lokaciji „Krkino kućišteˮ, trenutno izlazi pet litara vode u sekundi a izliv je od 0,5 do 0,6 litara vode u sekundi, dakle, vode ima, a koliki je tačno kapacitet bušotine, znaće se za nekoliko dana jer se radovi privode kraju, saznajemo od Dragana Jokovića, diplomiranog inženjera geologije.

‒ Trenutno se radi testiranju bunara što znači da su tehnički radovi završeni. Dubina bunara je 175 metara i u njemu se nalazi odgovarajuća filterska konstrukcija sa zaštitnim cevima od početka do kraja bunara. Videli ste kompresiranje bunara, a cilj tog kompresiranja je da se očiste pukotine u samom bunaru, da se on ispere, kako bi se nakon toga postavile odgovarajuće pumpe na osnovu kojih će se odrediti pravi priliv vode iz bunara. Mislim da je ovaj projekat u završnoj fazi i da je ovo veoma značajno za Sokobanju, jer je ova količina od pet litara dovoljna za snabdevanje naselja sa oko 400 domaćinstava i mislim da je Opštinska uprava ovom istražnom bušotinom dala značajan doprinos poboljšanju vodosnabdevanja u Sokobanji i sada nam predstoji da se Javno komunalno preduzeće „Napredakˮ uključi u izradu odgovarajućih priključaka i sprovođenje vode u cevovod, s obzirom da je voda čista i odmah upotrebljiva.‒ rekao je Joković.

Sa Vladimirom Milovanovićem, zamenikom predsednika opštine, radove na izradi istražne bušotine , danas je obišao i Saša Drljača, direktor JKP „Napredakˮ, koji je rekao da će se ova voda pre svega koristiti za vodosnabdevanje naselja „Mednikˮ i dela industrijske zone.

‒ Ovo je jedna od aktivnosti koje opština Sokobanja i JKP „Napredakˮ sprovode u cilju poboljšanja vodosnabdevanja u Sokobanj, da pomenem samo neke kao što su rekonstrukcija vodovodne mreže i fabrike vode u Carini, kao i buduća dogradnja fabrike vode. Inače, ta sama rekonstrukcija, naročito pumpne stanice, uticala je na bolje vodosnabdevanje u toku letnjih meseci, pogotovo kada imamo u vidu sve sušne mesece koji su nas zadesili u poslednje vreme. Da rezimiram, ova bušotina koja sada i evidentno ima određene količine vode, značiće apsolutno mnogo za vodosnabdevanje u Sokobanji ‒ rekao je Drljača.

‒ Opština Sokobanja u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na rešavanju problema vodosnabdevanja u Sokobanji i u prethodne tri godine uložila je preko dva miliona evra u rešavanje problema vodosnabdevanja. Prošle godine zamenili smo azbestno-cementne cevi u tri ulice (Alekse Markišića, Vuka Karadžića i Nemanjina). Ove godine radimo prsten oko šetališta i imamo saznanja da u toj mreži ima preko 40% rastura vode. Naredne nedelje počeće se sa radovima vezanim za vodosnabdevanje i kišnu kanalizaciju u još pet ulica (Svetozara Markovića, Branka Žurića, Miće Panića, Banjička i Omladinska), koje će nakon toga biti asfaltirane ‒ rekao je Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine Sokobanja, danas, prilikom obilaska istražne bušotine „Krkino kućišteˮ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + twelve =