Мостом поезије од Сокобање до Вишеграда

Друштво

Задњег дана новембра месеца у Вишеграду је у организацији њижевног клуба „Мост”, СПКД „Просвјета” и Културног центра „Иво Андрић” одржано песничко вече на којем су своје стихове говорили чланови Удружења књижевника „Стојан Живадиновић” из Сокобање. Милош Вељковић председник сокобањског удружења књижевника каже да су се са посебном радошћу одазвали позиву песника из Вишеграда.

− Била нам је част казивати стихове у Вишеграду, упознати дивне људе, као и чути тамњошне песнике. Почаствовани смо овим позивом. Захваљујемо се на дивној сарадњи и дивној вечери уз дивне стихове. Неизмерно смо срећни што смо додали камен у мосту који деценијама спаја ова два града вољом Иве Андрића, јер је у Сокобањи управо започео роман ,,На Дини ћуприја”. Радујемо се будућој сарадњи између ова два Удружења − истакао је Вељковић.

Поред Вељковића, своје стихове су у Културном центру Вишеград, казивали и Слађана Божић, Силвана Миљковић, Магдалена Ристић и Стефан Ђорђевић.

− Било ми је драго што сам био један од песника из Сокобање, што је допринео да изградимо један предивни и неуништиви мост између Вишеграда и Сокобање који спаја Андрићеве мудрости и лепе писане речи − рекао је Ђорђевић.

Силвана Миљковић истиче да јој је била изузетна част да говори стихове баш у Вишеграду, као и да се радује поновном сусрету са песницима овог краја.

− Иво Андрић рече да…„ништа није вредније од мостова”, у шта смо се безброј пута уверили, а то смо и овим гостовањем потврдили. Јер да није било „Моста” наше Удружење књижевника не би тако лако прешло ову раздаљину и потврдило песничке квалитете и оправдало назив удружења чије име носи − рекла је Слађана Божић.

Чланови УК „Стојан Живадиновић” истичу да је својим делима Иво Андрић на неки начин повезао Вишеград и Сокобању, саградио мост између ова два града, а песници су само дoдали камен у већ постојаћем мосту и изградили везу између Удружења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 8 =