Обележен 1. децембар Светски дан борбе против сиде

Друштво Здравље

Патронажна служба Дома здравља и Црвени крст Сокобања у петак 1. децембра обележили су Светски дан борбе против сиде, одржавањем радионице у првом разреду гимназије Средње школе „Бранислав Нушић”. Овогодишња кампања обележена је под слоганом „Нека воде заједнице” са циљем смањења дискриминације оних који живе са ХИВ-ом и смањењу неједнакости у пружању услуга и помоћи људима из те групе, чиме се наглашава подршка заједницама особа које живе са ХИВ-ом, заједницама особа у повећаном ризику или оних који су на било који начин погођени овим вирусом.

Маријана Николић, сестра поливалентне патронаже каже да Дом здравља и Црвени Крст Сокобања не само на овај дан, већ током читаве године спроводе кампање посвећене сиди.

− У свету је до сада 40 милиона становника умрло од сиде, а тренутно је 37 милиона људи заражено овим вирусом, годишње два милиона људи умре од ове болести, зато је потребно континуирано пре свега младе едуковати, како се најлакше и најбоље заштитити од ове болести − рекла је Николић.

Од 1985. године па закључно са крајем новембра ове године, у Републици Србији су регистроване 4.729 особе инфициране ХИВ вирусом од којих су 2.212 особе оболеле од сиде, док су 1.216 умрле од ХИВ-а.

Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи које живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 18 =