Mladi sve manje zainteresovani za tradicionalne tehnike ručnih radova

Društvo

Na nedavno održanoj manifestaciji „Zlatne rukeˮ, koja predstavlja svojevrsnu izložbu narodnog stvaralaštva, posetioci su mogli da vide i mnoge tradicionalne rukotvorine. Pregršt ručnih radova, heklanih stolnjaka, zavesa i prekrivača, starinskog punjenog veza na jastucima, posteljini, a nama je skrenula pažnju pre svega stara tehnika ručnog rada ‒ necovanje ili necanje, kako je još nazivaju, koja se danas retko koristi.

 

Kada ih pogledate svi necovani proizvodi izgledaju kao da su od pene pravljeni, a zapravo su ih stvorile vredne i vešte ruke Dragice Radovanović iz Šarbanovca, koja se necovanjem bavi više od pola veka i koja nam je ovom prilikom objasnila i pokazala kako se necuje.

Mnogi misle da je necovanje heklani rad, međutim u pitanju je drugačija tehnika ručnog rada koncem i posebnom iglom. Dragici je jedino žao što niko od mlađih ukućana nije želeo da savlada ovu veštinu i kaže da bi bila najsrećnija kada bi neko želeo da mu prenese svoje znanje. Pored stolnjaka i prekrivača, ova vredna domaćica necovala je i predivne torbice, kape i haljinice, koje su posetioci manifestacije mogli videti. Dragica na „Zlatnim rukamaˮ učestvuje od samog postanka ove manifestacije.

 

Inače, da su mladi sve manje zainteresovani za tehnike ručnih radova, koje je nekada svaka srpska devojka znala, pokazuje i primer drugih udruženja. Aktiv žena grada Niša, koji postoji već dve decenije, nekada je imao i 90 članova, a sada oko 50. Neke od članica ovog udruženja učestvovale su i na 37. Zlatnim rukama, jedna od njih je i Ivanka Đorđević, koja se tradicionalnim vezom bavi već dugi niz godina.

‒ Najviše se bavimo očuvanjem starih mustri, obnavljamo one koje su dotrajale, vezemo koncem od pamuka na lanu, dakle koristimo samo prirodne materijale ‒ kaže Ivanka.

Članice mustre nalaze u škrinjama svojih baka i onda ih precrtavaju, vezu i tako čuvaju od zaborava. Ivanaka je arhitekta u penziji i kaže da joj to mnogo pomaže prilikom precrtavanja mustri tako da je ona pre svega zadužena za to u udruženju.

Naša sagovornica četvrti put učestvuje na ovoj manifestaciji, a s obzirom da učestvuje i na drugim takmičenjima ovog tipa, ističe da su Zlatne ruke najposećenije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + nine =