Mirotočiva ikona svetog mučenika cara Nikolaja Romanova u Sokobanji

Društvo

Ikona svetog mučenika cara Nikolaja Romanova, prethodna tri dana boravila je u sokobanjskoj crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Naime, srpsko-rusko udruženje „Pravoslavna porodica”, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, organizovalo je krsni hod ikone Svetog mučenika cara Nikolaja Romanova od hrama Svetog Save u Beogradu do Pećke Patrijaršije, a nakon toga do Svete Gore.

Srpsko-rusko udruženje „Pravoslavna porodica” osnovano je 2012, sa ciljem očuvanja i razvoja pravoslavno-hrišćanskih vrednosti u oblasti porodice i porodičnog života. U nedelju je bio organizovan verski hod po Sokobanji, a u ponedeljak, nakon liturgije, ikona je svečano ispraćena dalje ka niškoj eparhiji.

– Mi imamo tu čast da nas po treći put posećuje ikona cara Nikolaja – rekao je Goran Stojanović, predsednik crkvenog odbora.

Ova sveta ikona prvi put je uz blagoslov episkopa timočkog Ilariona i sokobanjskog sveštenstva bila u crkvi manastira Jermenčić, koja je posvećena svetim Arhanđelima Gavrilu i Mihailu.

– Crkveni odbori Sokobanja i Resnik imaju u planu da ovo sveto mesto obnove, zato smo mirotočivu ikonu i doneli ovde da bi nam car i sveta carska porodica pomogli da ovaj kraj približimo Sokobanjčanima i čitavom pravoslavnom narodu. Imamo blagoslov našeg episkopa, a i lokalna samouprava je veoma zainteresovana da nam pomogne u obnovi crkve i konaka i da se ponovo uspostavi manastir, a možda se već i iduće godine ovde nastane monasi – dodaje Stojanović.

Manastir Jermenčić nalazi se na Ozrenu, na 850 metara nadmorske visine, a od Sokobanje je udaljen osam kilometara. U neposrednoj blizini manastira nalazi se veliki broj izvora, čak osam, od kojih je dva kaptirao sam hajduk Veljko. Pisanih dokumenata o postanku i razvoju manastira nema, jer su uništeni za vreme njegovog paljenja od strane Turaka 1796. godine. Po jednom predanju manastir su podigli jermenski vojnici 1392. godine, koji su kao vazalna vojska učestvovali u boju na Kosovu na strani Turaka. Kada su videli da se bore protiv hrišćana, napustili su bitku, prešli na stranu Srba.

Po drugim pričama podigli su ga Jermeni koji su bežali od Turaka i smatra se da je manastir u to vreme bio veoma bogat i da je brojao preko 400 monaha, koji su posle turskog razaranja izbegli na Frušku Goru. Prve ostatke manastira otkrio je Nasta Kostić iz Sokobanje u Srpsko-turskom ratu i tada je podignuta jednobrodna crkva od kamena, posle čega je više puta menjana. Manastirske relikvije nisu sačuvane, izuzev bronzanog pečata u obliku romboida, koji na jednoj strani ima lik Sv. Arhangela, a na drugoj motiv sa istočnjačkom šarom. U manastiru od 70-tih godina ne živi niko, a poslednja rekonstrukcija i obnova je izvršena 1992. godine. Svake godine, na Sv. Arhangela Gavrila, 26. jula, organizuje se sabor, kada se kod manastira okuplja veliki broj ljudi.

1 thought on “Mirotočiva ikona svetog mučenika cara Nikolaja Romanova u Sokobanji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + ten =