Minulog petka održana regionalna Konferencija o turizmu

Društvo Turizam

Interaktivna radionica na temu razvoja turizma u organizaciji Instituta za menadžment i nauku iz Skoplja, održana je proteklog petka u sali opštine Sokobanja.

Radionicu kojoj si prisustvovali turistički radnici iz Bugarske, Severne Makedonije i Sokobanje, otvorio je i prisutne pozdravio Miodrag Nikolić predsednik opštine. Nikolić je istakao da mu je posebno drago to što je na čelu Sokobanje od kada je njen razvitak krenuo uzlaznom putanjom i da se do 2013. godine povećava broj noćenja turista tako da smo i prethodne godine oborili dotadašnji sopstveni rekord i bili prvi po broju noćenja u našoj zemlji.

U okviru konferencije obrađene su tri zanimljive i korisne teme. Prof.dr Krasimira Staneva iz Bugarske govorila je o energiji Rtnja. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacija Sokobanja govorio je o mogućnostima i perspektivama Sokobanje. On je najpre prisutne upoznao sa bogatom istorijom Sokobanje kao turističkog mesta, rekavši da se u banji pod Ozrenom stanovnici najduže bave organizovanim turizmom ne samo na prostoru Srbije već i bivše Jugoslavije.

Profesor Siniša Zarić predstavio je učesnicima „Priče iz Sokobanje i okoline” kao jedinstven proizvod odnosno brendove kojima se banja može predstaviti na turističkom tržištu. Prof.dr Zarić kao moderator pomenute radionice kaže da Institut za menadžment i nauku godišnje organizuje pet ovakvih konferencija i to u Budvi, u Grčkoj, na Ohridskom jezeru, u ski centrima Bugarske i jednu u nekoj od banja Srbije.

− To je jedan tip konferencije koji okuplja široku lepezu naučnika iz različitih oblasti i koji daje platformu za komunikaciju i za interdisciplinarnost. Poseban akcenat u Sokobanji je na turizmu. Među našim gostima ima i nekoliko poznatih profesora .Naravno mi smo ljudi koji gledaju Sokobanju sa strane a  vi najbolje znate potencijale ove banje i okoline ali nije loše nekada čuti i nas šta mi vidimo  i šta mi mislim. Ja pratim rezultate Sokobanje, statistički vidim da je u usponu i to me raduje − rekao je profesor Zarić.

Inače, učesnici konferencije su proveli tri dana u Sokobanji i bili su smešteni u hotelu „Moravica„, naš sagovornik je istakao da mu je posebno drago i da je počastvovan što su mu dodelili sobu pored sobe našeg nobelovca i da to što je Andrić voleo Sokobanju i sam taj njegov apartman predstavljaju na neki način brend Sokobanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six + twelve =