Razmena

Ђаци из неколико земаља у посети Сокобањи

Друштво

Ђаци сокобањске школе „Бранислав Нушићˮ ових дана били су домаћини својим вршњацима из Македоније, Португалије и Турске који су овде боравили у оквиру размене ученика преко Еразмус плус пројекта. Спомен соба нашег нобеловца Иве Андрића у хотелу Моравица, Турско купатило „Амамˮ, Завичајни музеј, само су нека од места кроз која су домаћини провели госте. И ова посета део је вишегодишње сарадње коју сокобањска школа има са Правно-пословном школом у Нишу.

– Ми смо протеклих неколико година реализовали доста заједничких пројеката. Једна од могућности која нам се увек пружа јесте да нишка школа учествује у пројектима, који су често међународни, и када они имају госте из других школа и из других земаља, договор је да обавезно ставе Сокобању на мапу градова које ће посетити. Тако је било и ове године. Ово је изузетна прилика за наше ученике из области туризма да у практичном облику примене своја знања која су учили теоријски – каже Ана Милићевић, директорка сокобањске средње школе.

Razmena

По речима, координаторке Милице Младеновић, професорке енглеског језика у Правно-пословној школи у Нишу, тема овог пројекта је инклузија кроз здрав живот и спорт.

– Желимо да кроз тај пројекат ставимо акценат на здраву храну, на здравље младих, на њихове активности. Да спортом и здравом исхраном дођу до здравља. И наравно, да у пројекат укључимо и све ученике који потпадају под концепт инклузија. Рецимо, овог пута Португалци су довели девојчицу са посебним потребама у физичком смислу. И сваки пут и на свако путовање ће поћи неки такав ученик. Инклузија не мора да подразумева болест, ни физичку, ни менталну. То може да буде инклузија Рома, мањине, сиромашне деце, деце која се до сада нису укључивала, која се стиде да говоре енглески. Инклузија у сваком погледу – истиче професорка Младеновић.

По речима наше саговорнице ово је добра прилика да се деца из различитих земаља друже, да представе своју културу и упознају културе других, али је и добра прилика за промоцију школа које у последње време уписује све више добрих ђака који желе да се укључе у ове међународне пројекте.

Razmena

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =