„Михољски сусрети села” и у општини Сокобања

Друштво

Општини Сокобања додељена су средства по Јавном конкурсу Министарствa за бригу о селу, за организовање манифестације „Михољски сусрети села”. Протекле недеље у Министарству за бригу о селу у Палати Србија у име Општине Сокобања, уговор је потписао члан Општинског већа Славиша Крстић, а испред Министарства за бригу о селу министар Милан Кркобабић.

– Ове године ‘Михољски сусрети села’ окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи. Манифестације ће се одржавати од 1. јула до 1. децембра ове године – изјавио је у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање ове манифестације под називом „Михољски сусрети селаˮ.

Подносиоци пријаве су јединице локалне самоуправе, које саме осмишљавају програм манифестације, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације. Активности које су подносиоци пријава ове године осмислили су шаролике. Такмиче се у културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању; литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице); занатским и примењеним уметностима – изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу; спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача. Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

 

– Да се у селима поново чује смех, вриска, радост победника. Да се чују гусле и хармоника али и џез музика – позвао је председник комисије за одобравање средстава по овом конкурсу, песник Љубивоје Ршумовић, истакавши да га радује што се после дуго времена смер село- град мења.
– Коначно је дошло време да оно о чему говоримо, а односи се на села и сељане, почнемо да претварамо у видљиву, опипљиву и прихватљиву стварност.

Ршумовић је свим учесницима предстојећих Михољских сусрета поклонио песму:

„Сељаку химнаˮ

Рад ће нас да уједини
И љубав према отаџбини

То су знали наши преци
То је завет нашој деци

Деца, ред и слога
То је кућа Бога
У којој љубав влада
И радост од рада

Док је села и сељака Србија ће бити јака
Док је слоге, док је рада биће среће и награда

Док је села и сељана
Биће нама срећних дана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − five =