Pesnici

Манифестација у част поезије и пролећа

Друштво Култура

Поводом Светског дана поезије и у част почетка пролећа у недељу, 20. Марта, Удружење књижевника „Стојан Живадиновић” организовало је Песничко дружење. Манифестацији је присуствовало око 40 песника из скоро целе Србије: Књижевни клуб „Гилгамеш” Београд и Културни центар „Месопотамија” из Београда, чији је директор ирачки песник и новинар Сабах Ал-Зубеиди, затим и „Абрашевић” из Крагујеваца, „Моравски токови” Трстеник, Друштво уметника „Клише” и „Бранко Миљковић” из Ниша, „Велимир Рајић” Алексинац, „Душан Матић” из Ћуприје и огранак из Ћићевца, потом „Мирко Бањевић” из Параћина, неколико песника из Багрдана „Душан М. Дачић”, као и „Бранко Миљковић” из Књажевца, али и „Живадин Стевановић” из Кнића и Књижевни клуб „Миодраг Петровић” из Баточине.

Песници су се окупили испред родне куће Стојана Живадиновића и обишли његову спомен-собу где им је о лику сокобањског писца чије име носи удружење говорио Хранимир Милојковић, књижевник из Сокобање. После тога, песнички караван кренуо је мермерним шеталиштем до сале изнад Ватрогасног где је и одржан програм.

Манифестацију је отворио познати српски певач Бојан Милановић, свирајући на флаути композицију „Кондоров лет”. Затим су своје песме читали најмлађи чланови Удружења књижевника „Стојан Живадиновић” Сокобања, ученици од првог до четвртог разреда Основне школе „Митропилит Михаило”. У наставку програма своје песме су читали, или говорили, гости из присутних клубова. Свако од њих је добио картицу почасног члана Удружења књижевника „Стојан Живадиновић”, тако да данас ово Удружење, заједно са почасним члановима, броји 60 људи.

Pesnici

У кратким паузама између циклуса читања песама, присутне је забављала Милена Малинић, вокални солиста са клавијатуристом из „Алексис бенда”. На тренутак се појавио и поздравио песнике и Игор Старовић, певач „Дивљег кестена”.

– У реновираној сали изнад Ватрогасног центра није било довољно места за све учеснике програма, тако да су песници домаћини више стајали около. Сала је била препуна јер су сви хтели да чују песме најпознатијих песника Србије. Програм је трајао скоро до 16.30 када је и календарски стигло пролеће. На скромној закусци после манифестације, песници су размењивали своја искуства и утиске. Општи закључак је био да овакве сусрете треба наставити – рекао је Хранимир Милојковић, књижевник из Сокобање.

Фото: Томислав Димитријевић Томако

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 11 =