Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” od 3. do 7. jula

Društvo

Svečanost „Sveti Jovan Biljober”, 24. po redu, u organizaciji Turističke organizacije Sokobanja, Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov”, d.o.o. „Adonis” i Mesne zajednice Mužinac, a pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja, održaće se od 3. do 7. jula.

Manifestacija će biti svečano otvorena u utorak 3. jula u amfiteatru Zavičajnog muzeja. Program svečanosti obuhvata izlete do poznatih sokobanjskih turističkih lokaliteta uz sakupljanje lekovitog bilja i organizovan doručak i ručak.

U sredu 4. jula biće organizovan izlet do Sesalačke pećine, a narednog dana, 5. jula, učesnici će u sedam ujutru krenutti putem planine Ozren, gde će uz predavače, vodiče i praktičare prikupljati lekovito bilje, a nakon obeležavanja uzorke odlagati u priručni herbarijum. Za petak, 6. jul, planiran je izlet do sela Vrmdže.

Sva tri dana sa početkom u 19:30 časova u amfiteatru Zavičajnog muzeja biće organizovana predavanja o lekovitom bilju. Naime, kao i ranijih godina Udruženje za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov” održaće obuku berača samoniklog lekovitog bilja, uz dodelu sertifikata.

U subotu 7. jula na sam praznik posvećen Sv. Jovanu Biljoberu biće održana i centralna manifestacija svečanosti, odnosno izlet do Rtnja i uspon na njegov najviši vrh Šiljak. Izlet se realizuje u pratnji članova PD „Oštra čuka” i poznavalaca lekovitog bilja.

U podnožju Rtnja biće organizovana izložba domaćih proizvoda, suvenira i narodnih rukotvorina, nagradna sportska nadmetanja, pletenje venčića od bilja i Kviz o poznavanju lekovitog bilja, kao i kulturno-umetnički program.

Tradicionalni izbor „Princeze Biljarice”, Biljna parada i dodela zahvalnica i diploma, održaće se sa početkom u 20:30 časova u amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja.

Ova manifestacija koja, duže od dve decenije, okuplja u velikom broju sakupljače lekovitog bilja, zaljubljenike u prirodu, ali i umetnike i avanturiste, ima za cilj da širu javnost upozna sa bogastvom samoniklog bilja na ovim prostorima i da zainteresovane učesnike edukuje o istom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 + 8 =