„Magija svetlosti” zasijala na međunarodnom stručnom skupu u Kladovu

Društvo

Predškolska ustanova Bucko prezentovala je tokom protekle nedelje svoj projekat „Magija svetlosti” na stručnoj konferenciji vaspitača pod nazivom „Život u vrtiću- iskustva, učenja i različite perspektive”, održanom u Kladovu. Ovom stručnom skupu prisutvovalo je preko 500 vaspitača iz čitave Srbije ali i sa prostora bivše Jugoslavije (Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore). Prijavljeno je bilo 150 radova, a prezentovano je 46, saznajemo od Dušana Mijajlovića, direktora PU „Bucko”.

Sam projekat, kao što smo već pisali baziran je na upotrebi svetlosnih didaktičkih sredstava, što je deci bilo izuzetno interesantno. Stručni skup je trajao od 20. do 23. aprila. Sokobanjska predškolska ustanova je svoj projekat prikazala prvog dana konferencije. S obzirom da je interesovanje za njega bilo izuzetno i da je rasprava o projektu umesto do pola sata trajala sat vremena, na zahtev moderatora stručnog skupa, Vesne Nušić višeg prosvetnog savetnika, prezentacija je ponovljena još jednom, i tada je rasprava trajala preko dva sata. To je jedini projekat koji je na seminaru prikazan dva puta.

− Projekat je fantastično prošao. Imali smo odličnu saradnju i ovaj put bih se zavalio svima, roditeljima koji su se odazvali i učestvovali u realizaciji samog projekta kao i lokalnoj samoupravi koja nas je podržala i omogućila nam da nabavimo audio-vizuelna sredstva kao što su svetleći stolovi, lopte i ostalo. Ono što smo prezentovali je izazvalo veliko interesovanje čak i od mnogo jačih ustanova koje su bile iznađenje unapređenošću naših digitalnih kompetencija i upotrebom tih audio-vizuelnih sredstava u realizaciji vaspitno-obrazovnog rada na jedan inovativan način − rekao je Mijajlović.

Na osnovu interesovanja i mišljenja većine učesnika seminara kao i gospođe Sandre Backović iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, projekat „Magija svetlosti” je bio najzanimljiviji pre svega jer je upotreba svetlosnih didaktičkih sredstava na ovaj način, prvi put viđena u Srbiji. Iz tog razloga PU „Bucko” je dobila mnogo poziva iz Srbije i zemalja u okruženju da svoj projekat „Magija svetlosti” prezentuje na stručnim skupovima u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − 1 =