„Ловачки домˮ на Врелу као из периода Нушића

Друштво

Оно што су мештани, али и љубитељи Сокобање одавно прижељкивали, кренуло је да се реализује. Како сазнајемо од директора Туристичке организације Сокобања Љубинка Миленковића, у току је израда комплетне пројектне документације за реконструкцију „Ловачког домаˮ у складу са смерницама и условима које је издао Завод за заштиту Споменика културе у Нишу.

Оно што је такође занимљиво, пројектанти ће се трудити да објекат изгледа што сличније, не угоститељском објекту који многи памте из периода од пре четири деценије, него оном изворнијем из периода када је Сокобања, према старијим списима била монденско летовалиште, а парк на Врелу главно излетиште.

Фото архива: Гостионица Врело

– Идејни пројекат је завршен, припрема се остатак документације у циљу издавања грађевинске дозволе, а затим ће Општина Сокобања у складу са својим могућностима кренути у реконструкцију овог објекта. Објекат ће изгледати као у време када је Сокобању редовно посећивао Бранислав Нушић. Значи слично, али не идентично како га памтимо из осамдесетих година прошлог века, када је радио као угоститељски објекат, већ потпуно као бањска кантина која је у Нушићево време функционисала – рекао је Миленковић.

Фото архива: Ловачки дом 80-их

Иначе уређење парка на Врелу, односно садња четинарског и листопадног дрвећа, почело је крајем деветнаестог века, након што је 1895. године основано „Друштва за унапређење Сокобање и улепшавање њене околинеˮ. Почетком двадесетог века, излетиште на Врелу постаје веома посећено, а изнад централног извора, у близини другог извора пијаће воде, изграђена је кантина – Ловачки дом. У периоду између два светска рата, излетиште на Врелу, постаје култно састајалиште монденског света. Друштвено-културни живот, био је у кантини и на њеној великој тераси. Према речима Миленковића, управо тако, након реконструкције изгледаће поново овај објекат.

 

1 thoughts on “„Ловачки домˮ на Врелу као из периода Нушића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + one =