„Lovački domˮ na Vrelu kao iz perioda Nušića

Društvo

Ono što su meštani, ali i ljubitelji Sokobanje odavno priželjkivali, krenulo je da se realizuje. Kako saznajemo od direktora Turističke organizacije Sokobanja Ljubinka Milenkovića, u toku je izrada kompletne projektne dokumentacije za rekonstrukciju „Lovačkog domaˮ u skladu sa smernicama i uslovima koje je izdao Zavod za zaštitu Spomenika kulture u Nišu.

Ono što je takođe zanimljivo, projektanti će se truditi da objekat izgleda što sličnije, ne ugostiteljskom objektu koji mnogi pamte iz perioda od pre četiri decenije, nego onom izvornijem iz perioda kada je Sokobanja, prema starijim spisima bila mondensko letovalište, a park na Vrelu glavno izletište.

Foto arhiva: Gostionica Vrelo

– Idejni projekat je završen, priprema se ostatak dokumentacije u cilju izdavanja građevinske dozvole, a zatim će Opština Sokobanja u skladu sa svojim mogućnostima krenuti u rekonstrukciju ovog objekta. Objekat će izgledati kao u vreme kada je Sokobanju redovno posećivao Branislav Nušić. Znači slično, ali ne identično kako ga pamtimo iz osamdesetih godina prošlog veka, kada je radio kao ugostiteljski objekat, već potpuno kao banjska kantina koja je u Nušićevo vreme funkcionisala – rekao je Milenković.

Foto arhiva: Lovački dom 80-ih

Inače uređenje parka na Vrelu, odnosno sadnja četinarskog i listopadnog drveća, počelo je krajem devetnaestog veka, nakon što je 1895. godine osnovano „Društva za unapređenje Sokobanje i ulepšavanje njene okolineˮ. Početkom dvadesetog veka, izletište na Vrelu postaje veoma posećeno, a iznad centralnog izvora, u blizini drugog izvora pijaće vode, izgrađena je kantina – Lovački dom. U periodu između dva svetska rata, izletište na Vrelu, postaje kultno sastajalište mondenskog sveta. Društveno-kulturni život, bio je u kantini i na njenoj velikoj terasi. Prema rečima Milenkovića, upravo tako, nakon rekonstrukcije izgledaće ponovo ovaj objekat.

 

1 thought on “„Lovački domˮ na Vrelu kao iz perioda Nušića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + thirteen =