„Лептерија” – најпосећеније и најпознатије излетиште

Друштво Туризам

Оно чиме Сокобања, најстарија бања у Србији, привлачи туристе, пре свега су њен ваздух и природа. Бања под Озреном, свакако се може похвалити великим бројем излетишта што је у овој ситуацији, каквој се тренутно налази читав свет због пандемије корона вируса, још једна предност. Боравак у природи омогућава држање одређене социјалне дистанце, а на уређеном излетишту, туристи могу провести читав дан, што многи и чине.

Посетили смо „Лептерију” најпознатије излетиште у Сокобањи,и уверили се у то да је изузетно посећено. Наиме, Уредбом Владе Репоблике Србије 2002. године подручје око клисуре Моравице стављено је под заштиту на површини од 345,33 ха као Предео изузетних одлика „Лептерија – Сокоград”. Ово је подручје изванредне пејзажне разноликости са атрактивним геоморфолошким облицима и појавама, богатом и разноврсном флором и фауном и културно-историјским вредностима – као што је средњевековно утврђење Сокоград.

Туристи кажу да им пре свега одговара што је ово излетиште удаљено свега 2 км од центра. До њега можете стићи лаганом шетњом али и колима асфалтним путем а они смелији могу до овог места стићи и живописном стазом која води дуж обала Моравице. Оно што госте такође привлачи је и што је ово излетише уређено за целодневни боравак, са клупицама и столовима. Ту је и уређена плажа на левој обали Моравице и парковски комплекс за децу са бројним реквизитима од дрвета. Од Лептерије, према Сокограду, налази се мноштво места за једнодневни пикник и неколико мањих пећина до којих се долази уреденим стазама, а на десној обали реке, у предивном амбијенту и хладовини, туристи по повољним ценама, могу уживати у специјалитетима кафане „Код Пудле”.

У непосредној близини овог излетишта на десној обали реке Моравице на висини од око 40 метара налази се и природни феномен „Богородица у стени”, која је заправо усек у облику Богородице са Христом у наручју, коме се већ годинама приписују исцелитељске моћи, а постоји веровање да посебно помаже нероткињама. На неколико стотина метара од усека у облику Богородице, налази се црква посвећена Пресветој Богородици.

Aperture: 5.6
Camera: NIKON D7000
Iso: 320
Orientation: 1

О називу овог излетишта постоји лепа и многима позната легенда по којој је „Лептерија” добила име по ћерки господара Сокограда у коју се заљубио Жупан, син господара и заповедника Врмџанског града и који су страдали због љубави. Међутим, ова тужна љубавна прича, ипак је само мит а заправо се сматра да је име – Лептерија настало према грчком „елефтерија” што значи слободиште. Сматра се да су у Сокограду, надомак Лептерије живели робови, који су излазили ван зидина тврђаве и окупљали се око извора воде а да је међу робовима било и Грка, па отуд име, према њиховом слободишту. У сваком случају, и сама симболика имена овог излетишта је предивна, а оно што је чињеница је да су људи кроз векове волели ово место и у њему налазили своју слободу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 19 =