KUD Soko

KUD „Soko” na festivalu u Bugarskoj

Društvo Kultura

KUD „Soko” Sokobanja učestvovao je na festivalu „Folklorne nijanse” u bugarskom gradu Kitenu. Ovaj festival traje tri meseca, i ove godine je okupio preko 70 društava iz celog sveta. Omladinski, Drugi i veteranski ansambl imali su celovečernji koncert na glavnom trgu u Primorskom, gradu pored Kitena, zajedno sa društvima iz Hrvatske i Bugarske. KUD „Soko” je ovu mini turneju, od šest dana, iskoristio i za letovanje u ovom poznatom bugarskom letovalištu. Članovi su uživali u lepotama Crnog mora i napunili baterije za nove nastupe i učenje novih spletova.

KUD Soko

‒ KUD ‘Soko’ drugu godinu zaredom učestvuje na ovom festivalu u Kitenu, koji je jedan od najboljih u Bugarskoj i naravno kao i prošle godine iskoristili smo situaciju da odmorimo i letujemo u ovom poznatom letovalištu. Sve je fenomenalno prošlo, vratili smo se puni utisaka i spremni za nove pobede. Sklopili smo nova poznanstva, ali i učvrstili saradnju sa predsednikom ovog festivala Plamenom Draškovim. Pošto se festival širi i na Sunčev breg, već smo rezervisali mesto za sledeću godinu u ovom verovatno najboljem bugarskom letovalištu. Još jednom kažem da je KUD ‘Soko’ trenutno jedno respektabilno društvo, učestvuje na najvećim festivalima širom Srbije i inostranstva, organizuje dva jaka festivala na kojima je samo ove godine prošlo preko 900 učesnika i 50 različitih KUD-ova. KUD broji blizu 150 članova, ima 10 novih koreografija spremnih za učenje i svakim danom sve više raste i na pravi način prezentuje kulturu, tradiciju i običaje ne samo Sokobanje nego i cele Srbije ‒ kaže Slavoljub Ćirković, predsednik KUD-a „Soko” Sokobanja.

Pored toga, KUD „Soko” u subotu je gostovao u Kniću na 11. Festivalu folklornog stvaralaštva „Dani Stevana Knićanina”. U nedelju su dočekali četiri KUD-a iz Bugarske, iz grada Gabrova, sa kojima su imali zajednički koncert, u amfiteatru ispred zavičajnog muzeja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 6 =