Костјуков отворио први „Соко денс фест”: Сокобања је мали рај на земљи

Друштво Култура

Први Соко денс фестивал који је одржан овог викенда у Сокобањи окупио је око 200 малих балерина из Србије и Бугарске. И публика и гости уживали су у програму који је званично отворио првак балета и вероватно најпознатији балетски играч у Србији Константин Костјуков. Фестивал је почео представом „Коко Шанел” у извођењу полазника школе плеса из Параћина. Након тога смењивале су се занимљиве тачке плесних група из Ниша, Алексинца, Пожаревца, Београда…

Константин Костјуков и Евгеније Трофимчук Веде, председнице Балканске алијансе

У изјави за наш медиј Костјуков је поручио да балетска уметност постаје све популарнија и да треба подржати децу која се упуштају у свет балета јер се никада не зна где је рођена будућа балетска звезда. Додао је да му је драго што балет шири своје гране по Србији и што се Сокобања, као веома популарно место, културно отвара према балетској уметности.

– Јако је много заинтересоване деце, за све врсте балетске уметности за класичне, модерне, савремене и тако даље. Мислим да је прави потез да се у Сокобањи нађе овакав денс фестивал поготово што је балет погодан јер нема језичке баријере, онда за њега и код домаће и стране публике има интересовања. Надам се да је ово тек први корак и желим пуно догађаја на овој дивној сцени. Први пут видим ову сцену, предивно је урађена и захваљујем организаторима што су препознали једну овако предивну уметност којом се ја бавим и коју сматрам једном од најлепших – навео је Костјуков.

Он је додао да у Сокобањи није први пут, а своје одушевљење местом поделио је и са нама.

– Предивно, здраво место и драго ми је да се толико улаже и ствара још дивних места. Мали рај на земљи – рекао је балетан.

Први Соко денс фестивал заједнички су организовали Културни центар Сокобање и Балканска алијанса. По речима Евгеније Трофимчук Веде, председнице Балканске алијансе, овај фестивал показао је потенцијал да постане традиција.

– Задовољна сам као организатор и надам се да ћемо успоставити културну традицију да се сваког лета окупљамо на овој дивној позорници и да развијамо уметност у Србији. Пројекат је посвећен балетској и плесној уметности и ту је наравно акценат на дечијој уметности у плесу и балету. Наравно захваљујемо се Општини Сокобања на позиву да установимо ту традицију јер имају стварно феноменалну Летњу позорницу ‘Врело’ на коју смо ми сада ставили балетски линолеум и све што треба за играче, мале балерине – рекла је председница Балканске алијансе.

Публика на „Врелу” уживала је у 30 наступа шест кореографа, а овај празник балета завршен је доделом захвалница и медаља и наравно неизоставном заједничком фотографијом.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + eight =