Будућност сокобањске културе је у „Културици”: Полазници радионица показали изузетан таленат

Друштво Култура

Култура у Сокобањи има будућност, то су потврдили полазници радионица које је организовао Културни центар. Јуче је одржана завршница првог циклуса „Културице” на којој су деца показала изузетан таленат када је реч о ликовној уметности, креативном писању, плесу, глуми, новинарству и фотографији. И њихови ментори били су поносни оним што су деца показала на сцени и кроз своје радове. За положени први део радионица, поред огромног аплауза, добили су и сертификате.

Биоскопска сала, препуна посетилаца, била је облепљена паноима са фотографијама, новинарским текстовима, ликовним и писаним радовима, док су полазници плесне и радионице глуме научено приказали кроз плесне тачке и представе.

По речима директорке Културног центра Далиборке Стевановић, ова установа покренула је у школској 2023/24. години први циклус радионица за децу и младе кроз програм „Културица” уз подршку Општине Сокобања и Основне школе „Митрополит Михаило”.

– У сарадњи са менторима који су стрпљиво и марљиво радили са децом и младима у оквиру ликовних радионица, радионица глуме, плеса, новинарства, фотографије и креативног писања успели смо да покренемо наше најмлађе да још од најранијих дана буду активни учесници у културном животу свог града, да креирају културне садржаје, пронађу своје скривене таленте и представе их широј публици. Поносни смо и захвални деци, полазницима радионица и честитамо и њима и родитељима на успешно завршеном првом циклусу. Видимо се у још већем броју наредне школске године – поручује директорка.

Наставница Александра Цака Николић са млађом плесном групом

Кореограф и наставница плеса Александра Цака Николић каже да је веома задовољна полазницима своје радионице и оним што су до сада научили.

– Успели смо да освојимо брдо медаља у овој сезони, у недељу смо у Јагодини освојили прво место. Што се тиче Сокобање у категорији формација Наталија Николић нам је била трећа, тако да смо успехе за ову прву сезону оправдали и оним такмичењем које смо направили са две хиљаде људи у Сокобањи – каже наставница плеса.

Јасмина Радовановић са полазницима радионица глуме

Ове сезоне највише је било полазника глуме, а млади глумци одлично су се снашли на сцени „Моравице” иако су на њу крочили први пут.

– Наравно, неки су први пут наступали у животу, присутна је и трема, али су то фантастично извели, тако да сам ја задовољна. Оно што је важно је да су они направили неку основу, у ствари одшкринули су врата глуме. Негде су почели да препознају тај свет, а сада кад буду наставили просто ће кренути да се баве глумачким техникама и оним што је заправо глума, значи лик, карактери – каже Јасмина Радовановић, наставница глуме.

Полазници радионице глуме на сцени

Њено запажање је да деца имају мањак концентрације, па је због тога потребно више радити са њима да то превазиђу.

– Нису у питању само моја деца, него уопште деца, некако су заокупирани технологијом и просто немају времена за неке ствари које су круцијалне, за читање, за играње… Машта им не недостаје, само им недостаје пажња, али то ми радимо, па ћемо у ходу некако да надоместимо – додаје наша саговорница.

Највеће интересовање за радионицу глуме

И полазници новинарства показали су да имају интересовање и таленат, каже Светлана Лазић, а већ су се такорећи специјализовали за одређене жанрове. По њеним речима, ова мала редакција која има две странице на инстаграму и свако од полазника има своја интересовања која реализује у групи.

Млади новинари са ментором Светланом Лазић

– Ивана Јоксимовић је већ озбиљна новинарка са изузетним менаџерским способностима широког интересовања. Ту је Урош који је одличан када се ради интервју, Јана коју занимају анкете, али и снимање и монтажа. Две старије девојчице Милица и Кристина које су 8. разред успеле су да ураде завршни рад ове године. У питању је радијска репортажа са занимљивим саговорницима чије су теме веома занимљиве, и по моме мишљењу превазилазе њихов узраст. Снашле су се одлично, бавиле су се педагошким аспектом спорта и вршњачким насиљем. Тај последњи рад су радиле дуже од месец дана и сада се емитује на програму радија ‘Сокобања’ – каже Светлана Лазић.

Нови циклус радионица кренуће на јесен, са почетком школске године и то ће бити прилика да се и остала деца која имају интересовања за ове области прикључе својим другарима на радионицама које нуде нова знања, али и познанства и дружење.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + fourteen =